Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang Açıklaması

'Çin Türk ilişkilerinin odak noktası enerji haline gelmiştir'.

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, son yıllarda enerji sektörünün, Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin odak noktası haline geldiğini belirtti.

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden (İEÜ) yapılan açıklamaya göre, üniversite tarafından düzenlenen V. Enerji Yönetimi ve Politikaları Çalıştayı'na konuk olan Büyükelçi Yu Hongyang, Türkiye'de kömür, hidroelektrik, doğalgaz ve yenilenebilir enerjiler alanında çok büyük işbirliklerinin bulunduğunu kaydetti.

Hongyang, Çin’in petrolde dışa bağımlılığının 2015 yılında yüzde 60,6’ya ulaştığını, bu nedenle yeni bir enerji güvenliği anlayışı oluşturacaklarını vurgulayarak, yenilenebilir enerjiye yöneldiklerini söyledi.

Türkiye'nin enerji alanında dönüşüm sürecinde bulunduğunu dile getiren Hongyang, şunları ifade etti:

'Çin - Türk ilişkilerinin odak noktası enerji haline gelmiştir. Çin, Türkiye'de enerji anlaşmaları yapmıştır. 22 milyon dolara kömür santrali, hidroelektrik projeleri 400 milyon dolara gelmiştir. Tuz Gölünün altındaki doğalgaz projesi devam ediyor. Yenilenebilir enerjiler alanında Ankara'da Türkiye'nin en büyük fotovoltaik projesini hayata geçirmiştir.'

TOBB Türkiye Doğalgaz Meclisi Başkanı İbrahim Akbal da, dünyada tüketilen enerjinin yüzde 40'ının kömürden gerçekleştiğini aktararak, şöyle konuştu:

'Enerjimizin yüzde 80'inde dışa bağımlıyız. Avrupa da dışa bağımlı. Dünya ticaret dengesinde doğalgaz büyük oranda yer alıyor. 2023'te doğalgazın elektrik üretiminde katılımını azaltacağız. Bir yıl önce yüzde 38'ini doğalgazdan ürettik. 2014 yılında yüzde 40’ın üzerindeydi. 2023'te yüzde 20'li rakamlara çekmek gayreti var.'
Kaynak: AA