Tarihi Yeşil Cami Tablosu 13 Milyon Lira İle Rekor Kırdı

Ünlü Ressam Osman Hamdi Bey’in 132 yıl sonra ortaya çıkan şaheseri Yeşil Cami Önü tablosu hafta sonu yapılan açık arttırmayla 13 milyon 509 bin liraya satıldı. Osman Hamdi Bey, Yeşil Külliyesi’nde Kaplumbağa Terbiyecisi’nin de aralarında bulunduğu 7-8 eser kaleme almıştı. Bursalı mimarlar, sanat tarihçileri ise, sadece resimlerine paha biçilemeyen Bursa’daki tarihi eserlere daha çok özen gösterilmesini istiyorr.

Tarihi Yeşil Cami Tablosu 13 Milyon Lira İle Rekor Kırdı
Türkiye’de satılan en değerli sanat eseri rekorunu Yeşil Cami Önü tablosu, ismi açıklanmayan bir koleksiyonerin 13 milyon 509 bin lira ödemesiyle kırdı. 132 yıl sonra gün yüzüne çıkan şaheser için hafta sonu İstanbul’da yapılan açık arttırmaya 500 kişi katıldı.

İsmi açıklanmayan bir koleksiyoncu tarihi eseri en yüksek rakamla satın aldı. Müzeci, arkeolog, Sanayi-i Nefise Mektebi’nin kurucusu olan Osman Hamdi Bey, 1842-1910 yılları arasında yaşadı. Osmanlı sadrazamlarından İbrahim Edhem Paşa’nın büyük oğlu olan Osman Hamdi Bey, Paris’te hukuk eğitiminin yanısıra resim eğitimi de aldı.

Yeşil Külliyesi’nde bundan tam 140 yıl önce Kaplumbağa Terbiyecisi’nin de aralarında bulunduğu 7-8 eser kaleme alan Osman Hamdi Bey’in Yeşil Cami Önü tablosu ise yakın zamanda ortaya çıkmıştı.

Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurum Başkanı Mimar Zafer Ünver, Osman Hamdi Bey’in Yeşil Camisi Kapısı tablosunun 13 milyon 509 bin liraya satılmasının rekor olduğunu hatırlatarak, "Bursadaki tarihi mekanların resimleri bile milyonlarca lira ediyor. Bu tarihi eserlerin gerçek kıymeti bu şekilde ortaya çıkıyor. Resim sanatının dünya çapında ekol olmuş ismi Osman Hamdi Bey’in Yeşil Külliyesi’nde yapmış olduğu 7-8 çalışması var. Meşhur Kaplumbağa Terbiyecisi Yeşil Camisi’nde resmedilmiş bir karedir. Yeşil’le ilgili her tablosuna milyon dolarlarla fiyat biçiliyor. Gerçek İznik çinilerinin yer aldığı Yeşil Camii ve Yeşil Türbesi’nin kıymetini bilmeliyiz" dedi.

Kaplumbağa Terbiyecisi isimli eser de bir süre önce 5,5 milyon liraya satılmıştı.
Kaynak: İHA