'Tahşiyecilere Kumpas' Davası

FETÖ/PDY'nin Tahşiyecilere kumpas kurduğu iddiasıyla aralarında firari sanık Fetullah Gülen ile Hidayet Karaca'nın da bulunduğu 10'u tutuklu 33 sanığın yargılandığı davanın 15. duruşması başladı

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Tahşiyecilere kumpas kurduğu iddiasıyla aralarında firari sanık Fetullah Gülen ile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de bulunduğu 10'u tutuklu 33 sanığın yargılandığı davanın 15. duruşması başladı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 10 tutuklu sanık ile başka suçtan tutuklu ve tutuksuz bazı sanıklar katıldı. Tahşiye Yayınevi'nin sahipleri Mustafa Kaplan ve Mehmet Doğan'ın da aralarında bulunduğu bazı müştekiler de duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada söz alan müşteki Kaplan, beraat ettiği 'Tahşiye' davasından 17 ay cezaevinde yattığını belirterek, savunma hakkının elinde alındığını iddia etti.

Kaplan, kendisi hakkında hazırlanan iddianamede, terör örgütü El-Kaide'nin Türkiye sorumlusu olarak gösterildiğini, emniyet ve savcılık sorgusu tamamlanmadan mahkemeye sevk edildiğini ve böylece tutuklandığını söyledi.

Bazı siyasi ve din adamlarını eleştirdiği için medyada hedef gösterildiğini öne süren Kaplan, şunları kaydetti:

'Hiç suçum, günahım yokken adını daha bile bilmediğim bir örgütün yöneticisi suçlamasıyla 17 ay cezaevinde kahramanca yattım. Bu ülkede konuşmak suç olmuş. Suçum; yazdıklarım ve kalemim. Terör örgütü El Kaide'nin en önemli liderlerinden biri olduğum iddia ediliyordu. Müsaade edin de kendimi ifade edeyim. Daha emniyette bile ifade vermeden asılsız iddialarla medyada hedef gösterildim. Allah'ın işine bakın ki, beni o zamanlar konuşturmayanlar bugün sanık olarak karşımda duruyorlar ve beni dinliyorlar.'

Duruşma, Tahşiye Yayınevi'nin sahibi Kaplan ve diğer müştekilerin ifadelerinin alınmasıyla devam ediyor.

- Ceza istemleri

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, bir numaralı sanık Gülen ile tutuklu sanıklardan Karaca, 'silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek'le suçlanırken, diğer 31 sanığın 'silahlı terör örgütü üyesi olma' suçundan cezalandırılması isteniyor.

İddianamede, Gülen ve Karaca'nın, 'silahlı terör örgütünü yönetme' suçundan 15 ila 22 yıl 6 ay, zincirleme şekilde 'resmi belgede sahtecilik'ten 4 yıl 10,5 ay ila 22 yıl ve zincirleme şekilde 'delil uydurarak iftirada bulunma' suçundan 1 yıl 10,5 ay ila 10 yıl 6 ay olmak üzere toplam 21 yıl 9 ay ila 55'er yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. Ayrıca eski emniyet müdürlerinden Ali Fuat Yılmazer'in, 'silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'delil uydurarak iftirada bulunma' suçlarından 9 yıl ila 21 yıl, Tufan Ergüder'in, 'silahlı terör örgütüne üye olma' ile zincirleme şekilde 'resmi belgede sahtecilik' ve 'delil uydurarak iftirada bulunma' suçlarından 14 yıl 3 ay ila 47 yıl 6 ay arasında değişen hapisle cezalandırılması öngörülüyor.

Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de 'silahlı terör örgütüne üye olma' ile zincirleme şekilde 'kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' ve 'delil uydurarak iftirada bulunma' suçlarından 14 yıl 3 aydan 47 yıl 6'şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Mutlu Ekizoğlu'nun da 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7,5 ila 15 yıl arasında hapisle cezalandırılması isteniyor.

İddianamede, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçaslan, Kazım Aksoy, Ali Cihan, Mehmet Ali Doğan, Recep Güleç, Mustafa Altunbulak, Çetin Öztürk, Rıfat Aslan, Erdem Kısa, Halit Akbulut, Yakup Ergün, Ufuk Yıldırım, Yasin Koyuncu ve Mustafa Uyanık'ın da yer aldığı 26 sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olma', zincirleme şekilde 'kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' ve 'delil uydurarak iftirada bulunma' suçlarından 7,5 ila 47,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Kaynak: AA