'Safranbolu Bizimle Güzel' Projesi

Safranbolu Belediyesi öncülüğünde, Hasan Gemici Özel Eğitim Uygulama Merkezi Sosyal Sorumluluk Projesi olan “Safranbolu Bizimle Güzel” projesi hayata geçirildi.

'Safranbolu Bizimle Güzel' Projesi
Hasan Gemici Özel Eğitim ve Uygulama Merkezinde gerçekleşen programa Zonguldak eski Milletvekili ve Devlet Eski Bakanı Hasan Gemici, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammet Yılmaz, İlçe Müftüsü Hasan Güneş, Karabük Diş Hastanesi Başhekimi Ahmet Ustaoğlu ve veliler ile basın mensupları katıldı.

Programın açılışında konuşan devlet eski bakan Hasan Gemici,devletin yaptırdığı okula kendi isminin verilmesinin uygun olmayacağını söyleyerek, "İleride inşallah kendi paramızla bir şey yaparız o zaman adımızı koyarız. Türkiye’nin pek çok yerinde bu tür yerler yaptık. Prensip olarak ismimin konulmasına razı olmadım o dönem. Kendi ismimi taşıyan bu okulda bu güzelliği paylaşmaktan mutluluk duymaktayım." dedi.

Gemici, 1997’de sosyal hizmetlerden, yardımlardan, engellilerden sorumlu devlet bakanı olduğunu da hatırlatarak, "O yıllarda Türkiye henüz ’engelliler sorunu’ diye büyük bir toplumsal sorunun olduğunu yeterince farkında değildi. Engelli insanlarımız, engelli ailelerimiz dört duvar arasında çaresiz, karamsar bir şekilde çocuklarıyla çeşitli sorunlarla boğuşmak zorunda kalıyorlardı. Gerçekten son derece mutsuz bir şekilde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlardı. Özellikle eğitim konusu son derece yetersizdi. Türkiye’nin tamamında zannediyorum 40-50 özel eğitim rehabilitasyon okulu vardı. Bu okullarımızda 45 bin öğrencimiz rehabilitasyon hizmeti alabiliyordu. O yıllarda sivil toplum kuruluşları ve gönüllü insanların da katkılarıyla yaptığımız çalışmaların sonucunda toplumda duyarlılık, farkındalık artırıldı, hizmetler genişlerdi. 1997 yılından 2002 yılına geldiğimiz zaman Türkiye’de engellilerle ilgili okul sayısı 400’ü geçmişti, 5 bin civarında olan rehabilitasyon hizmetlerinden yaralanan öğrenci sayısı 60-70 binlere çıkmıştı. Bugün sadece okul sayısı 2 binlerin üzerinde ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanan öğrenci sayısı da 250-300 binlerde diye zannediyorum. Gerçekten bu Türkiye son derece sevindirici." diye konuştu.

İyileştirme, geliştirme ve duyarlılığı arttırmaya yönelik çalışmaların toplumumuzda daha da ileriye gitmesi için bu projeyi düzenlediklerini kaydeden Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ise, “Safranbolu’da güzel bir projenin tanıtım toplantısındayız nihayete ermiş olmasının mutluluğunu hepimiz birlikte yaşıyoruz. Bu şehir adeta farklı yerlerden ilham almış bir şehirdir bu kadar güzel alt yapıya inen hassas noktalara kadar ulaşan mimari öğeleri mimari ayrıntıları ancak bir Peygamberlerin hassasiyetlerinde olur birde Safranbolu’nun ustalarında olur diye düşünüyorum. Böyle derin kültürelleri olan şehirde bugününde en derin insani hassasiyetlerinin gerçekleşmesi lazım. Toplumumuzun bir gerçeği daha doğrusu insanlığın bir gerçeği Cenabı Allah bazı insanlarımızı çok üstün zekalı yaratıyor bazı insanlarımızı normal standart seviyede zekaları var, bazı insanlarımızın daha düşük düzeyde zekaları var ama hep beraberde yaşamak zorunda olduğumuz bir dünya var. Anasından doğan herkes ya da anne rahmine düşen herkes insan muamelesi görmek durumunda. Bu ilahi emrin gereği de yerine getirmek durumundadır. Hepimizin insan hayatında çalışma ortamında bazı şeyleri es geçtiğimizi düşünüyorum. Kendi hayatımızda günlük sıkıntılarımızla uğraşırken bazı meseleleri atlıyoruz. Ama günün birinde dank ediyor başımız işte o dank etmenin geç kalmamasını özellikle burada bulunan ya da sesimizi duyan herkese bugün o gün olduğunu bu haftanın o hafta olduğunu ifade etmek istiyorum. Elimizde bir imkân var ise bunu başkalarıyla paylaşalım. Elimizde bir fırsat var ise bu fırsattan istifade ettirelim işte o günün bugün olmasını vesile kılmak içinde böyle bir projeye imza atıldı.” dedi.

Programda özel çocuklar halk oyunları ve çeşitli gösterileri sunarak yine kendi el becerilerinden oluşan çeşitli sergiler açıldı.
Kaynak: İHA