Zeytinburnu'nda Toplu Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1) '2003 yılından bugüne kadar sadece Vakıflar Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla ülke genelinde 4 bin 500 tarihi eserin restorasyonu gerçekleştirildi. Eskiden yılda 510 restorasyon yapılırken biz bunu yılda 500'e kadar çıkardık. Sadece yurtiçinde değil yurtdışında da TİKA ve Diyanet Vakfı gibi kurumlarımız aracılığıyla ecdadımızın emanetlerine sahip çıkıyoruz' 'ABD'de TürkAmerikan Kültür ve Medeniyet Merkezinin açılışını yaptık. Hamdolsun, adeta bizim için gurur abidesi oldu. O açılışa Kanada'dan arabalarıyla yola çıkıp, 12 saatlik mesafeden gelen kardeşlerimizi gördüm. Çok daha anlamlısı, orası artık ABD'deki dünya Müslümanlarının bir merkezi haline geldi' 'Ecdadımız özellikle İstanbul'un her karışını ilmik ilmik örmüş. Biz bir yandan bunlarda sahip çıkarken, diğer yandan da yeni projelerle, yeni yatırımlarla ecdadımıza layık olabilmenin çabası içindeyiz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2003'ten bugüne kadar sadece Vakıflar Genel Müdürlüğü aracılığıyla ülke genelinde 4 bin 500 tarihi eserin restorasyonunun gerçekleştirildiğini belirterek, 'Eskiden yılda 5-10 restorasyon yapılırken biz bunu yılda 500'e kadar çıkardık. Sadece yurtiçinde değil yurtdışında da TİKA ve Diyanet Vakfı gibi kurumlarımız aracılığıyla ecdadımızın emanetlerine sahip çıkıyoruz.' dedi.

Erdoğan, Zeytinburnu Belediyesi'nin toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, ilçeye ve İstanbul'a kazandırılan 29 farklı eserin hayırlı olmasını temenni etti.

Toplamda 287 trilyon lira olan bu yatırımların ilçeye kazandırılmasında emeği geçen belediye başkanı ve mesai arkadaşlarını tebrik eden Erdoğan, açılışı yapılan eserlerin bir bölümünün Merkez Efendi'de olduğunu, camisiyle, külliyesiyle, hamamıyla, meydanıyla, kulesiyle, konaklarıyla, fırınıyla adeta Merkez Efendi'nin yeniden ihyası anlamına gelen bu yatırımların açılışının yapıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışları yapılan Yenikapı Mevlevihanesi, Hacı Mahmut Ağa Mescidi, Asçı Ahmet Dede Türbesi, Seyit Nizam Eski Camisi, Kazlıçeşme Fatih Camisi, Kazlıçeşme Karamustafa Paşa Camisi, Yedi Şehitler Türbesi ve Belgrad Kapı Camisi gibi ilçenin manevi miraslarının da yeniden ayağa kalktığını kaydetti.

Çeşmelerin şehir kültüründe çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, Zeytinburnu Belediyesi'nin Kazlıçeşme'yi, Seyit Nizam Çeşmesi'ni, Çörekçi Çeşmesi'ni, Hacı Bayram Çeşmesi'ni de restore ederek yeniden ilçeye ve şehre hediye ettiğini dile getirdi.

Erdoğan, 700. Yıl Parkı ikinci etabı, İmam Hatip Yolu, Maltepe Litros Yolu, Manastır Eski Fırını, yeraltı otoparkı, Dr. Ziya Gün Parkı ve Zeytinparkı'nın da açılışı yapılan eserler arasında yer aldığını belirterek, hizmet binasıyla, otoparkıyla, camisiyle ve önündeki caddesiyle yeni belediye külliyesinin de açılışının resmen gerçekleştirildiğini belirtti.

- 'Yalnızca bina restorasyonu yapılmıyor'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Şöyle 20-25 yıl öncesi Zeytinburnu nerede, şimdi ki Zeytinburnu nerede. Nereden nereye geldik. Mesele bir zihniyet değişimiydi. İşte bu gerçekleşti, buralara ulaştık. Yeterli mi? Değil. Daha iyi olacak inşallah. Daha güzel günler var önümüzde. Kararlıyız, azimliyiz, bunları da başaracağız' diye konuştu.

Zeytinburnu'nun İstanbul'un en eski yerleşim yerlerine ev sahipliği yaptığını ifade eden Erdoğan, tarihin, kültürün, medeniyetin izlerine rastlamadan, onlarla selamlaşmadan tek bir adım dahi atılamayacağını söyledi.

Erdoğan, geçmişte İstanbul'un hemen her yeri gibi Zeytinburnu'nun da ihmallerin, özensizliklerin, sevgisizliğin ve saygısızlığın acılarını ziyadesiyle yaşadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

'Merkezefendi'nin, Kazlıçeşme'nin, Yenikapı Mevlevihanesi'nin o içler acısı halini çok iyi biliyoruz. Mazisine sahip çıkmayanın atisi karanlıktır. Bunun için biz maddi ve manevi mirasıyla geçmişimize sahip çıkıyoruz. Unutmayınız, eski camilerimiz sadece birer ibadet mekanı değildir. Her cami medeniyetimizin bu topraklara vurulmuş birer mührüdür. Türbelerimiz sadece birer kabir ziyaret yeri değildir. Çeşmelerimizi sadece birer su kaynağı olarak kabul edemeyiz. Tarihi evlerimizi sıradan birer konut olarak göremeyiz. İşte bugün restorasyonu sonrasında açılışını yaptığımız Merkezefendi Camisi ve çevresindeki eserler, aynı şekilde camiler, diğer tarihi eserler, bunlara sadece bina, sadece taş, toprak olarak bakanın gönül gözü kapalı demektir. Burada yalnızca bina restorasyonu yapılmıyor. Aynı zamanda bir medeniyetin ihyası gerçekleştiriyor. Biz meseleyi işte böyle değerlendiriyoruz. 2003 yılından bugüne kadar sadece Vakıflar Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla ülke genelinde 4 bin 500 tarihi eserin restorasyonu gerçekleştirildi. Eskiden yılda 5-10 restorasyon yapılırken, biz bunu yılda 500'e kadar çıkardık. Sadece yurtiçinde değil yurtdışında da TİKA ve Diyanet Vakfı gibi kurumlarımız aracılığıyla ecdadımızın emanetlerine sahip çıkıyoruz.'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bunların yanında belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının, hatta vatandaşların yaptıkları ve yaptırdıkları restorasyonlar olduğunu ifade ederek, hepsi birlikte göz önüne getirildiğinde 13 yılda ecdadın mirasının nasıl ayağa kaldırıldığının çok açık şekilde görüleceğini vurguladı.

Daha çok iş olduğunu dile getiren Erdoğan, 'ABD'de Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezinin açılışını yaptık. Hamdolsun, adeta bizim için gurur abidesi oldu. O açılışa Kanada'dan arabalarıyla yola çıkıp, 12 saatlik mesafeden gelen kardeşlerimizi gördüm. Çok daha anlamlısı, orası artık ABD'deki dünya Müslümanlarının bir merkezi haline geldi.' ifadesini kullandı.

Erdoğan, 65 dönümlük bir arazi içinde böyle bir eserin orada yapılmasının bir iftihar meselesi olduğunu belirterek, 'Ecdadımız özellikle İstanbul'un her karışını ilmik ilmik örmüş. Biz bir yandan bunlarda sahip çıkarken, diğer yandan da yeni projelerle, yeni yatırımlarla ecdadımıza layık olabilmenin çabası içindeyiz' dedi.

- Büyük projeler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1994'te belediye başkanı görevine geldiğinden beri İstanbul'un her meselesini kendi meselesi olarak gördüğünü, bu hassasiyetle takip ettiğini, cezaevine girdiğinde bedeni orada iken, kalbini, gönlünü ve sevdasını İstanbul'da bıraktığını söyledi.

Cezaevinden çıkıp yeniden siyasi çalışmalarına başladığını, zihninin ve gönlünün baş köşesinde hep İstanbul'un yer aldığını, Başbakan ve Cumhurbaşkanı olduğunda da İstanbul sevdasının azalmadığını, daha da arttığını belirten Erdoğan, Necip Fazıl Kısakürek'in 'Ana gibi yar olmaz, İstanbul gibi diyar/Güleni şöyle dursun, ağlayanı bahtiyar/Gecesi sünbül kokan, Türkçesi bülbül kokan, İstanbul, İstanbul' dizelerini seslendirdi.

Erdoğan, bu hissiyatla kentin sadece raylı sistemlerine 15 milyar lira yatırım yaptıklarını vurgulayarak, metro, tramvay ve metrobüs hatları, yollar, tüneller inşa edildiğini, Marmaray'ın hayata geçirildiğini, Avrasya Tüneli'nde hızla sona gelindiğini, bu yılın sonuna kadar bitirildiğinde Ahırkapı'dan girilerek Haydarpaşa Lisesi'nin arka tarafından çıkışı olacağını anlattı.

Bunun iki katlı ilk tünel olduğunu ifade eden Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesinin kaynaklarını yaptıklarını, 26 Ağustos'a kadar tamamen bitirilerek açılışının yapılmasının hedeflendiğini söyledi.

Erdoğan, 'Ne diyorlardı. 'Bunlar yapamaz.' Bize eğilmek yakışmaz. Biz ancak Rabbimizin karşısında rükuda eğiliriz. Başka yerde eğilmek yok bize.' dedi.

Yeni havalimanının inşasının da süratle devam ettiğini dile getiren Erdoğan, 2018'de ilk etabının açılacağını, İstanbul-İzmir Otoyolu ve bu projenin önemli parçası olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nün inşaatının da sürdüğünü, son tabliyesinin kaynağının önümüzdeki haftalarda yapacaklarını kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA