İran'da Nükleer Teknoloji Günü

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: 'Nükleer anlaşma şu an bizim için, teknolojinin ülkemize gelmesi, ekonomik konular ve dünyayla iş birliği, yabancı sermayenin girişi için bir fırsattır'İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Caferi:'Nükleer anlaşma hiçbir zaman bir iftihar kaynağı olmadı ve olmayacaktır'.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 'Nükleer anlaşma şu an bizim için, teknolojinin ülkemize gelmesi, ekonomik konular ve dünyayla iş birliği, yabancı sermayenin girişi için bir fırsattır. Allah etmesin, bir grup, bu konudaki karşı çabalarında başarılı olursa bu fırsatı kaçırabiliriz.' dedi.

'Nükleer Teknoloji Günü' ülkede reformistler ve muhafazakarlar arasında yaşanan 'Nükleer anlaşma' tartışmalarını bir kez daha gündeme getirdi.

Başkent Tahran'da günün anlam ve önemine dair konuşan Ruhani, İran'ın 5+1 ülkeleriyle gerçekleştirdiği nükleer anlaşmaya karşı çıkmayı 'aşırılık' olarak nitelendirdi.

-'Aşırı düşünce kimseye güvenme diyor'

Ruhani, 'Özellikle düşünce ve fikirde 'aşırılık' son derece zararlıdır ve toplum için en büyük tehlikeyi oluşturur. Bu 'aşırı' düşünce bizi, 'Hiçbir zaman Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'yla irtibata geçilmemeli, kimseye güvenmemeli, komşularımıza ve dostlarımıza dahi itimat etmemeli' şeklinde öğütlüyor.' dedi.

Uluslararası ilişkilerde denge ve itidale işaret eden Ruhani, 'İtidal ve denge ise bize, 'Dünyayla irtibata geçmeyi, diyalog kurmayı, kendimize güvenmeyi, kendimize yeterli olmaya çalışmamızı, teknolojimizi kurmamızı ve bunun için de dünya teknolojisinden istifade etmemizi' söylüyor.' ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde ülkenin Dini Lideri Ali Hamaney'in Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanı Haşimi Rafsancani'ye atfedilen, 'Yarının dünyası diyalog dünyasıdır, füze dünyası değil' Twitter mesajına karşılık, 'Yarının dünyası tüm yolları kullanmanın dünyasıdır' açıklamasına değinen Ruhani, 'Doğru gün tüm yolları kullanma zamanıdır. Ama biz hiçbir ülke için tehdit değiliz. Herhangi bir ülke aleyhine bir program yapmadık ve yapmıyoruz. Biz bölge ve komşularımızın güvenliğini kendi güvenliğimiz biliyoruz.' görüşünü savundu.

Ruhani, ülkede dünyayla ilişki kurmayı bir tehdit olarak algılayan muhafazakar kesime karşı, 'Bugünün dünyasında onlarca şirket bir araya geliyor ve tek bir şirket kuruyorlar. Bunlar akılsız mı?' eleştirisinde bulundu.

- 'Nükleer anlaşma fırsatı sürekli olmayacaktır'

Konuşmasında nükleer anlaşmanın ülkesine sunacağı fırsatlara değinen Ruhani, 'Nükleer anlaşmanın sağladığı imkanlar, birilerine göre abartma olabilir ama, sürekli ve sonsuza dek olmayacaktır. Bir bulut gibi şu an üstümüzde duruyor, sürekli durmayacaktır.' dedi.

Ülkeyi geliştirmek için bu fırsattan yararlanılması gerektiğinin altını çizen Ruhani, şunları kaydetti:

'Nükleer anlaşma şu an için bize, teknolojinin ülkemize gelmesi, ekonomik konular ve dünyayla iş birliği, yabancı sermayenin girişi, ülke birliği ve bütünlüğünün korunması için bir fırsattır. Allah etmesin, bir grup bu konudaki karşı çabalarında başarılı olursa bu fırsatı kaçırabiliriz.'

- 'Nükleer anlaşma hiçbir zaman iftihar kaynağı olmadı'

Öte yandan Tesnim Haber Ajansı'na göre, Devrim Muhafızları Komutanları Yüksek Şurası Toplantısı'nda konuşan İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi, İran'ın 5+1 ülkeleriyle gerçekleştirdiği nükleer anlaşmanın ülkeleri için bir iftihar kaynağı olmadığını söyledi.

Caferi, 'Nükleer anlaşma hiçbir zaman bir iftihar kaynağı olmadı ve olmayacaktır. Devrim ve direniş değerlerini dikkate almaksızın dünya ülkeleriyle yapılacak tüm iş birlikleri Batılılaşmaktan başka bir işe yaramayacaktır.' dedi.

ABD'nin İran'da nüfuz kurma çabaları olduğuna değinen Caferi, 'Amerika'nın metodu değişti. Ama Devrim Muhafızları bu değişim gösteren metotları gözetim altına almış, nüfuz yollarını tıkamaktadır.' ifadelerini kullandı.

Geçen yıl Temmuz ayında, yaklaşık 12 yıl süren İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılmış, bu durum ülkede Ruhani hükümetini destekleyen reformistler için zafer ve başarı olarak değerlendirilirken, Devrim Muhafızları'nın da aralarında bulunduğu muhafazakarlar tarafından ise 'devrim değerlerine bir tehdit' olarak yorumlanmıştı.

Kaynak: AA