AP 2015 Türkiye İlerleme Raporu Taslağı

AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Çonkar ve TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Gülpınar'ın mektubundan: 'AP üyelerinden beklediğimiz, kendi kişisel ve ulusal gündemlerini AB’nin genel çıkarlarının önüne geçirmemeleri' 'Bu noktada, bizler, Türkiye’nin AP’nin 15 Nisan 2015'te kabul edilen 1915 olaylarının yüzüncü yılıyla ilgili kararını en ağır ifadelerle kınadığını tekrarlıyoruz'.

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Berat Çonkar ve TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, ortak imzayla, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri veTürkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu AP kanadı Eş Başkanı Manolis Kefalogiannis'e AP'de 2015 Türkiye İlerleme Raporu Taslağı ile ilgili mektup ulaştırdı.

AP üyelerinden, kendi kişisel ve ulusal gündemlerini AB’nin genel çıkarlarının önüne geçirmemeleri beklentisi vurgulanan mektupta, 'Bu noktada, bizler, Türkiye’nin AP’nin 15 Nisan 2015'te kabul edilen 1915 olaylarının yüzüncü yılıyla ilgili kararını en ağır ifadelerle kınadığını tekrarlıyoruz' ifadelerine yer verildi.

Mektupta geçmişte, AP’nin Türkiye raporlarındaki maddelerin tamamı hususunda hem fikir olunmasa da Avrupa halkının temsilcilerinin görüşlerini yansıtması bakımından saygı duyulduğu ve dengeli, adil eleştirilerin reform süreçlerinde dikkate alındığı belirtildi.

AP’nin, 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendiren karar tasarısını, olayların 100’üncü yıl dönümünde oy çokluğuyla kabul etmesinin yok hükmünde ve geçersiz olduğu ve AP’ye geri gönderildiğinin hatırlatıldığı mektupta, 'Seçilmiş Ermeni anlatılarına dayalı, bu talihsiz kararla, parlamento ile ilişkilerimizde gereksiz bir gerginlik yaratıldı' denildi.

Mektupta, karara, 2014 Türkiye İlerleme Raporu’nda atıfta bulunulmasına da benzer şekilde tepki verildiği belirtilerek, ilk kez bir ilerleme raporunun yok hükmünde ve geçersiz kabul edilerek AP’ye iade edildiği aktarıldı.

Ayrıca mektupta şu ifadelere yer verildi:

“Bu yıl da maalesef aynı hayal kırıklığı ile karşı karşıyayız. Türkiye Raportörü olan siz ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu AP kanadı Eş Başkanı Kefalogiannis ile çeşitli zamanlarda bir araya gelerek, son gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Karar taslağı ile ilgili düşüncelerimizi paylaştık.Gelecek kararda, 15 Nisan 2015 Kararı’na yapılacak herhangi bir atfın, Türkiye-AB zirveleri ile ilişkilerimizin ivme kazandığı, şu dönemde, parlamentoyla ilişkilerimizi gölgeleyeceğini izah ettik. AP'nin, AB üyesi ülkeler ve Avrupa Komisyonu ile ilişkilerimizde kazanılan ivmeye ayak uydurması gerektiğinin altını çizdik.'

Türkler, Ermeniler ve diğer unsurların ağır kayıplar verdiklerinin ve aslında ortak bir acının yaşanmakta olduğunun vurgulandığı mektuba şöyle devam edildi:

'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 23 Nisan 2014’te verdiği mesajda vurguladığı şey de bu. Avrupa Parlamentosu üyelerinden beklediğimiz, kendi kişisel ve ulusal gündemlerini AB’nin genel çıkarlarının önüne geçirmemeleri. Bu noktada, bizler, Türkiye’nin AP’nin 15 Nisan 2015'te kabul edilen 1915 olaylarının yüzüncü yılıyla ilgili kararını en ağır ifadelerle kınadığını tekrarlıyoruz. Tek taraflı siyasi görüş yansıtan bu tür kararların, tarihin çarpıtılması ve milletler arasında düşmanlıkların kışkırtılması riski vardır.'

Nihai metinde, bahsi geçen sonuca atıfta bulunulmasının, sadece AP’nin raporunun güvenilirliğine zarar vermekle kalmayacağı, aynı zamanda da Türkiye-AB ilişkilerine zarar vereceğinin kaydedildiği mektupta, Türkiye’nin güneydoğu bölgesindeki son gelişmeler hakkında bazı gerçeklere dikkati çekmek üzere şu ifadelere yer verildi:

'Devam etmekte olan PKK terörü dolayısıyla bölgede yaşayan halkımızın güvenliğinin tehlikede olduğu bir noktadayız. Türkiye'nin, güvenlik gereksinimleri ve eş zamanlı olarak özgürlükleri geliştirme ve koruma ihtiyacı arasındaki kritik dengeyi tutturmak için çok çalıştığına dikkat edilmesi gerekir.

Türkiye, temel hak ve uluslararası hukuk ilkelerine uygun olarak, Türk halkının güvenliğinden emin olmak adına gerekli bütün önlemleri almaya ve güvenlik güçleri tarafından operasyonlar yürütmeye devam edecektir. Müttefiklerimizden, DAEŞ’in yanı sıra, PKK ve bağlı örgütlerin faaliyetlerine ve terör eylemlerine karşı kararlı duruşlarını sürdürerek teröre karşı mücadelemizde bizlere destek olmalarını bekliyoruz. Avrupa Parlamentosu üyelerinden, ayrım gözetmeksizin tüm terör örgütlerine karşı tek düze bir yaklaşımla koşulsuz dayanışma bekliyoruz.'

Kaynak: AA