Bakanlar Kurulu Toplantısı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (1) '(AB ile imzalanan geri kabul anlaşması) Bu çerçevede gerekli her türlü geri gönderme merkezleri ve bu geri gönderme merkezlerinin organizasyonuyla ilgili çalışmalar da tamamlanmış ve süreç, aksamadan yürütülmeye başlanmıştır. Hiçbir şekilde bu çerçevede yeni bir kamp ihtiyacı da yoktur Yunan adalarından geleceklerle ilgili. Çünkü şu anda AFAD'ın elinde 20 bin 405 kişilik bir boş kamp imkanı vardır. Gelen yasa dışı göçmenler bu kamplarda ağırlanabilecektir' 'Bu süreç, ilk uygulaması bakımından önemliydi. Uygulamanın ilk günlerinde sorunsuz bir şekilde sürecin uygulanmasına başlanmıştır. Ümit ediyoruz ki en kısa süre içerisinde AB ile mutabakat halinde verilen karar olarak 76 bin Suriyeli mültecinin, geniş ölçekte de diğer kotalar üzerinden de 1 milyona yakın mültecinin Avrupa'ya gitmesi planlanmaktadır'
Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına verilen arada, gazetecilere açıklamada bulundu.
Toplantıda, vize serbestisi yol haritasıyla ilgili gelişmelerin ele alındığını aktaran Kurtulmuş, bu konuda Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır'ın Bakanlar Kurulu'na gerekli bilgilendirmeyi yaptığını söyledi.
Kurtulmuş, vize serbestisinin sağlanabilmesi için söz konusu olan 72 yükümlülükten 41'inin tamamen karşılandığını, 14'ünün büyük ölçüde karşılandığını, toplamda da 55 yükümlülüğün şimdiye kadar olan süreç içerisinde, hükümet tarafından planlanandan biraz daha hızlı bir şekilde yerine getirildiğini ifade etti.
Şu anda devam eden 17 yükümlülükle ilgili çalışmaların da en kısa zamanda TBMM'ye gönderileceğini, bu konudaki çalışmaların da 4 Mayıs'a kadar tamamlanmasının sağlanacağını söyleyen Kurtulmuş, 'Bütün bu 72 maddenin içerisinde göç yönetimi, belge güvenliği, kamu düzeni ve güvenliği, temel haklar, geri kabule ilişkin düzenlemeler başlıklarında ele alınan çok sayıda konu vardı. Bunların önemli bir kısmının kısa sürede geçilmiş olması, hükümetimizin planlamaları bakımından da son derece önemliydi. Ayrıca nisan sonuna kadar, kalan 17 maddeyle ilgili olarak da 5 kanunun Meclis'e getirilip çıkarılması planlanmaktadır.' diye konuştu.
Geri kabul anlaşmasının dün itibarıyla uygulanmaya başlandığını dile getiren Kurtulmuş, Yunan adalarına geçmiş olanların Türkiye'ye gelişinin teminiyle ilgili sürecin AB ile yapılan müzakereler sonucu başlatıldığını anımsattı.
Kurtulmuş, şunları kaydetti:
''Türkiye'den Yunan adalarına giden polisler, emniyet görevlilerimiz, aynı şekilde Yunan tarafından da Türkiye'ye gelip Dikili'de duruma nezaret eden Yunan polisleri, bu sürecin başladığı tarihten itibaren görevlerini yerine getiriyor. Burada birebir ilkesi uygulanacak. Yunan adalarından Türkiye'ye gelen her bir yasa dışı göçmen karşılığında, Türkiye'de bulunan ve listeleri yapılmış olan Suriyeli mültecilerden aynı oranda, sayıda insan Avrupa'ya gönderilecek. 4 Nisan'da gelen ilk kafilede, biz 500 kişiyi kabul edeceğimizi ifade etmemize rağmen 202 kişi geldi. Bunların içerisinde hemen bizim listelerimizden, BM ile de mutabakat halinde oluşturulan listelerden 78 kişi, 4-5 Nisan'da Avrupa ülkelerine gönderilmiş oldu. Dolayısıyla bu süreç ilk uygulaması bakımından önemliydi. Uygulamanın ilk günlerinde sorunsuz bir şekilde sürecin uygulanmasına başlanmıştır. Ümit ediyoruz ki en kısa süre içerisinde AB ile mutabakat halinde verilen karar olarak 76 bin Suriyeli mültecinin, geniş ölçekte de diğer kotalar üzerinden de 1 milyona yakın mültecinin Avrupa'ya gitmesi planlanmaktadır.'
Sürecin başladığı gibi başarılı bir şekilde devam etmesini temenni etiklerini belirten Kurtulmuş, 'Bu çerçevede gerekli her türlü geri gönderme merkezleri ve bu geri gönderme merkezlerinin organizasyonuyla ilgili çalışmalar da tamamlanmış ve süreç, aksamadan yürütülmeye başlanmıştır. Hiçbir şekilde bu çerçevede, yeni bir kamp ihtiyacı da yoktur Yunan adalarından geleceklerle ilgili. Çünkü şu anda AFAD'ın elinde 20 bin 405 kişilik bir boş kamp imkanı vardır. Gelen yasa dışı göçmenler bu kamplarda ağırlanabilecektir.'
(Sürecek)