Şeker-İş Malatya Şubesi Ücretsiz Fazla Mesai Yapacak

Şekerİş Sendikası Malatya Şube Başkanı Murat: 'Bu günden itibaren saat beşte mesaimiz bitmesine rağmen her gün saat yediye kadar çalışacağız'.

Şeker-İş Sendikası Malatya Şubesi, genel merkez tarafından alınan ortak karar doğrultusunda, Malatya Şeker Fabrikasında ücretsiz fazla mesai yapmaya başladı.

Malatya Şeker Fabrikası Şeker-İş Şube Başkanı Nuri Murat, fabrikada gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de 25 şeker fabrikası olduğunu, bu fabrikalarda her gün iki saat fazla çalışma eylemi şeklinde bir eylem kararı alındığını söyledi.

Murat, yaptıkları eylem türünün belki Türkiye'de ve dünyada ilk olduğuna değinerek, 'Bu günden itibaren saat beşte mesaimiz bitmesine rağmen her gün saat yediye kadar çalışacağız. Bunu işimizin, ekmeğimizin, geleceğimizin, memleketimizin, ülkemizin geleceği gibi gördüğümüz için fedakarlık yapıp hiçbir mesai ücreti talep etmeden her gün iki saat fazla çalışacağız.' diye konuştu.

Yaptıkları eylemin ilk aşamada bir ay süreceğini kaydeden Murat, 'Türkiye'de kamuya ait 25 fabrikada bu günden itibaren harfiyen uygulanacak. Burada da katılım yüzde yüz olacağını tahmin ediyorum. Arkadaşlar bu şekilde duyarlılık göstereceklerdir. Bilindiği gibi Şeker- İş Sendikasının farklı bir özelliği var. Belki eylem denilince iş bırakma, işi boykot etme, toplu viziteye çıkma, yemek yememe, ölüm orucu gibi nitelendirilebilir ama başta da dediğim gibi bu eylem türü Şeker-İş Sendikasının farkındalığını yaratmak için uyguluyoruz.' ifadelerini kullandı.

Murat, Malatya Şeker Fabrikasında üretimin devam etmesi için yıllardır mücadele verdiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

'Bugüne kadar yaptığımız mücadelede bir yerde başarılı olduk. Fabrikanın özelleştirilmesini, kapatılmasını engelledik ama geldiğimiz noktada şimdi farklı bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Eleman yetersizliği var. 1983 yılında işe girdiğimde fabrikada bin 392 kişi varken bugün 337 insan kalmış. Bin 60 kişi emekli olmuş gitmiş, 337 kişi kalmış. Burası bir kamu kuruluşu. Biz uluslararası anlaşmaları olan bir ülkeyiz. Kamu kurumu olmamıza rağmen kanunsuzluk işliyoruz. Burada kanunları çiğniyoruz. Altı gün çalışan bir işçiyi yedinci gün dinlendirmek zorundasın, hafta tatilini kullandırmak zorundasın ama biz o işçiye hafta tatilini kullandıramıyoruz. Niye? Yerine koyacağımız adam olmadığı için. Gerçekten bunlar ciddi sorunlar.'
Kaynak: AA