Bilim Dünyasının Gözü İzmir'de

İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi (İYTE), mayıs ayı içinde dünyanın dört bir yanından gelen Nobel ödüllü bilim adamlarını “Sürdürülebilir Kalkınma için Bilim-Teknoloji-İnovasyon Politikaları ve İşbirliklerinin Rolü” konulu sempozyumda ağırlayacak.

Bilim Dünyasının Gözü İzmir'de
İzmir’de, dünyanın dört bir yanından bilim adamlarının katılacağı “Sürdürülebilir Kalkınma için Bilim-Teknoloji-İnovasyon Politikaları ve İşbirliklerinin Rolü” konulu sempozyum, 26-27 Mayıs tarihlerinde İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ve Nevvar Salih İşgören işbirliği ile düzenleniyor. ICTP-ECAR yıllık toplantısında aralarında Nobel ödüllü bilim insanlarının da yer aldığı çok sayıda önemli konuk sempozyumda tezlerini ortaya koyacak. ICTP-ECAR gelişmekte olan ülkelerde bilimsel anlamda en büyük sorunlardan biri olan beyin göçünü tersine çevirme konusunda önemli bir misyonu da temsil etmesi adına Türkiye için büyük önem taşıyor. İYTE, Nobel ödülü kazanan ilk Müslüman bilim adamı olan Abdus Salam tarafından gelişmekte olan ülkelerde bilimsel ve teknolojik gelişimi desteklemek üzere İtalya’da kurulan ICTP’nin bölgedeki tek şubesi olan ECAR’ın ev sahipliğini yapıyor.

"SAYMAKLA YORULDUĞUMUZ İŞLER"

Organizasyon öncesi, İYTE’nin ev sahipliğindeki törene İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın yanı sıra Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Seferihisar Kaymakamı Resul Çelik, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekrereti Murat Yılmazçoban, İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, Nevvar Salih İşgören Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer Şener, yönetim kurulu başkan yardımcısı Erol Urgun, denetim kurulu başkanı Ünal Ödemiş, Mülayim Altınkalp ve genel koordinatör Berna Şahin de katıldı.

Nevvar Salih İşgören Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erol Urgun, vakıf olarak yapmayı planladığı çalışmaların devam ettiğini belirterek " Ancak bizim bu konuda rahmetli Nevvar Hanımı ve Salih Beyi yakalamamız mümkün değil. Çünkü onlar sağlığında bizim saymakla yorulduğumuz işler yapmış. Biz de onların bıraktıkları vakfın temsilcileri olarak onlara layık olmak için bu çalışmaları devam ettirmeye çalışıyoruz. Bu konuda önceliğimiz elbette buna ihtiyaç duyan kamu kurumları ve toplumun mağdur olan kesimleri. Bu konuda bize büyük destek veren sayın valimize teşekkür ediyoruz. Şu an yapacağımız çalışma bilime vermek istediğimiz destek kapsamında bu tür bilimsel toplantılara sponsor olarak katkıda bulunmak. Bunu bundan sonra da devam ettireceğiz.”

TÜRKİYE’DE İLK

İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden ise Türkiye’de ilk kez bir sivil toplum örgütünün böyle bir uluslararası merkeze destek verdiğine dikkat çekerek, “Bugün mutlu bir günümüz. Çünkü bir sivil toplum kuruluşuyla bir üniversite arasında bir protokol imzalayacağız. Tabii ki ben hem Nevvar Hanımı hem Salih İşgören Beyi rahmetle anmak istiyorum. Ne mutlu ki, İzmir’de büyümüşler, İzmir’e şu anda yatırım yapıyorlar. Ülkelerin kalkınmasında bu tür işbirlikleri çok önemli. Ben tekrar Nevvar Salih İşgören Vakfına bilime yaptıkları katkıdan dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ÖNEMLİ OLAN BİLİME KATKI

İzmir Valisi Mustafa Toprak da imzalanan protokolün hem İYTE, hem bilimsel dünya hem de Avrasya İleri Araştırmalar Merkezi için hayırlı olmasını dileyerek şunları söyledi: “Öncelikle tabii ki Nevvar Salih İşgören Vakfımızı tebrik etmek lazım. Değerli rahmetlilerin sağ iken gerçekleştirdikleri ve vefatlarından sonra gerçekleştirilmek noktasındaki hedeflediklerini bugün vakfımızın emin hedef ve çalışmalarıyla birlikte gerçekleştirdiklerini görmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Tebrik ediyorum ve teşekkür ediyorum. Çünkü vakıf derlendi, toparlandı ve özellikle bilime, insanlığa ve gençlerimizin iyi yetişmesi adına her türlü katkıyı koymaya devam ediyor. Öyle bir noktaya geldik ki, vakfımızın haftada bir iki protokol törenine biz de şehadet ediyoruz. Arkadaşlarımız orayı yönetiyor, sorumluluk tamamen onlarda ama böylesi güzel işlere bizim de şahit olmamız hepimizi gururlandırıyor. Daha geçen hafta Dokuz Eylül Üniversitesinin sağlık alanındaki Bio Tıp Genom Merkezi’ne vakfımızın ciddi bir desteği oldu. Onun için hakikaten hepimiz gururlandık. Önemli olan bilimsel dünyaya ve bilim insanlarımıza araştırma, geliştirme yapabilmeleri adına katkıyı ve alt yapıyı kurabilmektir, buna fırsat verebilmektir.”

Sempozyuma katılacak dünyaca ünlü bilim adamlarından bazıları:

Fernando Quevedo (İtalya) ICTP Direktörü

Efthimios Kaxiras -Harvard Üniversitesi (ABD), Serdar Sarıçiftçi - Johannes Kepler Universitesi (Avusturya) Cumrun Vafa, Harvard Universitesi (ABD), Seifallah Randjbar-Daemi (ICTP, İtalya), Gabriel Aeppli - Paul Scherrer Enstitüsü (İsviçre)

Ignatios Antoniadis, CERN, (İsviçre)

Baha Balantekin, Wisconsin-Madison Üniversitesi, (ABD)

Nihat Berker, Sabancı Universitesi (İstanbul)

Athanasios Fokas, Cambridge Üniversitesi (İngiltere)

Ramin Golestanian Oxford Üniversitesi, (İngiltere)

Rahmi Güven, Boğaziçi Universitesi (İstanbul)

Klaus von Klitzing, Max Planck Enstitüsü-Stuttgart, (Almanya)

Mehmet Sarıkaya, Washington Üniversitesi (ABD)

Manfred Sigrist Zürih (İsviçre)

Mehmet Öztürk (İzmir-Genom)
Kaynak: İHA