ULUÇEV'den 'Yeni̇lenebi̇li̇r Enerji̇' Semineri

Uludağ Çevre Teknolojileri Ar-Ge Merkezi (ULUÇEV) Genel Müdür Yardımcısı Erdem Kestioğlu, 'Türkiye yenilenebilir enerji kaynakları açısından önemli bir potansiyele sahiptir' dedi.

Bursa Kent Konseyi tarafından organize edilen 'Yenilenebilir Enerji' seminerinde konuşan Kestioğlu, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerjide dışa bağımlılığı azaltacağını kaydetti.

Gelişmekte olan ülkelerin yenilenebilir enerji kaynakları konusuna yöneldiğini ve bu konudaki çalışmalarını hızlandırdığını ifade eden Kestioğlu, 'Dünyada enerji üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 3 iken, ülkemizde bu oran hidroelektrik enerjinin dışında yüzde 1 seviyelerindedir. Dolayısıyla Türkiye'deki enerji ihtiyacının büyük bir kısmını dış kaynaklardan karşılamaktadır. Bu sebeple yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek hem ekonomik hem sürdürülebilirlik açısından ülkemize önemli yararlar sağlayacaktır.' dedi.

Kestioğlu, Türkiye’de yüksek hidroelektrik enerji potansiyelinin yanı sıra, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde güneş enerjisi potansiyeli, Ege Bölgesi’nde rüzgar enerjisi potansiyeli, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde ise jeotermal enerji potansiyeli olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin alternatif enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğini vurgulayan Kestioğlu, 'Ayrıca ülkemiz tarım ve hayvancılıkla uğraşan nüfusun fazla olması nedeniyle önemli bir biyogaz potansiyeline sahiptir. Dünyada dalga enerjisinden elektrik üreten tesisler bulunmasına rağmen üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde dalga enerjisine yönelik çalışmalar yok denecek kadar azdır.' diye konuştu.

Kaynak: AA