Karadeniz Ve Ortadoğu'nun Güvenliği, Yakın Doğu Ünivesitesi'nde Tartışılacak

Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi’nde Prof. Dr. Mitat Çelikpala ve Doç. Dr. Nur Köprülü; Karadeniz ve Ortadoğu Güvenliğinin uluslararası, bölgesel ve yerel dinamiklerini masaya yatıracaklar.

Karadeniz Ve Ortadoğu'nun Güvenliği, Yakın Doğu Ünivesitesi'nde Tartışılacak
Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü (YDE) tarafından düzenlenen Güvenlik Akademisi’nde Kafkasya ve Orta Asya’nın uluslararası ilişkileri ve güvenlik politikaları konularında uzman Prof. Dr. Mitat Çelikpala KKTC-Kafkasya ve Türkî Cumhuriyetler ile olan ilişkilerin güvenlik boyutunu ve Karadeniz ile Akdeniz enerji güvenliğinin bilinmeyen yönlerini program katılımcıları ile birlikte değerlendirecek. Programda Yakın Doğu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Yakın Doğu Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nur Köprülü KKTC’nin Ortadoğu Ülkeleri ile ilişkilerinin güvenlik boyutunu irdeleyecek. 5 Mart tarihinde açılışı gerçekleştirilen güvenlik kavramları ve uygulamaları odaklı sertifika programı farklı konu başlıklarıyla ve farklı uzmanların konuşmacı olarak katılımıyla 21 Mayıs tarihine kadar devam edecek.

GÜVENLİĞİN ULUSLARARASI, BÖLGESEL VE YEREL BOYUTLARI KIBRIS’A ATIFLA DEĞERLENDİRİLİYOR

Yakın Doğu Enstitüsü tarafından Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş ve Enstitü Başdanışmanı Ercan Çitlioğlu yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Güvenlik Akademisi” sertifika programının 23 Nisan tarihli oturumlarına İstanbul Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mitat Çelikpala ve Yakın Doğu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Yakın Doğu Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nur Köprülü katılacaklar. Programda Prof. Dr. Mitat Çelikpala “KKTC-Kafkasya İlişkileri, Karadeniz ve Akdeniz Enerji Güvenliği Politikaları”, Doç. Dr. Nur Köprülü “KKTC- Ortadoğu Ülkeleri ile İlişkileri ve Güvenlik” başlıklı seminerleri verecekler. Oturumlar 23 Nisan’da Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane Salon 3’te saat 10.00 ‘da başlayacak.

KAFKASYA VE ORTADOĞU DÜNYA GÜVENLİK YAPISININ YENİDEN ŞEKİLLENMESİNDE KİLİT BÖLGELER

Programı düzenleyen Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü’nün Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş Kafkasya ve Ortadoğu bölgelerinde son dönemlerde yaşanan gelişmelerin yalnızca bu bölge ülkelerini değil tüm dünyadaki güvenlik dengelerini etkilemekte olduğunun altını çizdi. Gerek Rusya’nın gerekse bölge ülkelerinin etki alanlarını geliştirmek ya da muhafaza etmek için çok boyutlu bir mücadele içinde bulunduğunu belirten Doç. Dr. Koldaş, son dönemde bu bölgelerde yaşanan çatışmaların, şiddet olaylarının ve vesayet savaşlarının bu mücadelenin bir sonucu olduğunu ifade etti.

Kıbrıs’ın tüm bu mücadele alanlarının ortasında coğrafi-stratejik bir konumlanışı olduğunu kaydeden Doç. Dr. Umut Koldaş, bu nedenle Kıbrıs’taki karar alıcıların, politika yapıcıların olduğu kadar kamuoyunun da Kafkasya ve Ortadoğu’daki güvenlik dengeleri ve bunların ülkeye olası etkileri üzerine sistemli ve güncel bir değerlendirmeye ihtiyacı olduğunu belirtti.

Bu bölgeleri dünya güvenlik sistemi içinde ve iç dinamiklerini dikkate alarak anlamanın önemine vurgu yapan Doç. Dr. Koldaş, Eski Sovyet Coğrafyasının güvenlik ilişkileri, Kafkaslar, Orta Asya, Karadeniz, Türk iç, dış ve güvenlik politikası ve siyasi tarih alanlarında önemli çalışmalarıyla uluslararası bir üne sahip Prof. Dr. Mitat Çelikpala ile çalışmalarını ağırlıklı olarak Orta Doğu siyaseti, Ürdün Haşimi Krallığı, Ürdün’deki kimlik politikaları, Filistinliler ve siyasal liberalleşme süreçleri ve Lübnan bağlamında yürüten Doç. Dr. Nur Köprülü’nün bu anlamda katılımcılara çok önemli bir çerçeve sunacaklarına inandığını ifade etti.

Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi’ne ve diğer kısa dönemli eğitim programları ile bu programlara kayıt hakkında daha detaylı bilgi www.neu.edu.tr web sayfasından, [email protected] e-posta adresinden, Yakın Doğu Enstitüsü facebook sayfasından (yakindoguenstitusu), 223 64 64 (dahili 532) ve 0533 829 97 36 telefonlardan alınabilecek.
Kaynak: İHA