Gaziantep'te UMKE Ekipleri Uygulamalı Eğitim Yaptı

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) uygulamalı eğitim yaptı.

UMKE'nin Gazikent Mahallesi'ndeki istasyonunda gerçekleştirilen uygulamalı eğitimde, sağlık personeli özel hazırlanmış parkurlardan geçerek, deneyim kazandı.

Yolcu ve sürücülerin araçlara sıkıştığı büyük trafik kazalarından depreme, yanık vakalarından enkazdan insan kurtarılmasına kadar birçok konunun işlendiği eğitimde başarı gösteren sağlık çalışanı UMKE sertifikası alacak.

UMKE'den sorumlu sağlık müdür yardımcısı Dr. Selim Taşdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, eğitime sağlık personelinin gönüllü olarak katıldığını söyledi.

Eğitimlerde başarı gösteren ekibin, meydana gelebilecek herhangi bir afet durumunda, patlama olayında veya büyük trafik kazalarında görev alacaklarını ifade eden Taşdemir, 'Personelimiz her türlü zor koşullarda görev yapabilecek şekilde yetişiyorlar. Uzman eğitmenler, yeni arkadaşlarımızı hazırlıyorlar. Sağlık çalışanlarımız burada değişik etaplarda başarı gösterdikten sonra belge alarak UMKE’ci oluyorlar' dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü Afet Birim Sorumlusu Mustafa Oğul da teorik eğitimlerin ardından uygulamaları eğitim verdiklerini belirtti.

Uygulamalı eğitimin 5 etaptan oluştuğu kaydeden Oğul, 'Birincisinde trafik kazasını konu alarak, toplumsal olaylarda müdahalenin nasıl yapılması gerektiği anlatılıyor. Arkadaşlarımızı bu tarz durumlarda, kaos ve kargaşayı önleme açısından olayı nasıl yönetebileceklerini öğreniyorlar. Sonrasında enkaz etabımız var. UMKE, hepimizin bildiği gibi afet ve olağan dışı durumlarda özellikle deprem gibi durumlarda önemli rol alıyor. Sağlık personelimiz, bu tatbikatlarla bu tarz olaylarda karşılaşacakları olumsuz durumların nasıl üstesinden gelebileceklerini deneyimliyorlar' diye konuştu.

Sonrasında yanık etabının geldiğini aktaran Oğul, şöyle devam etti:

'Bölgemiz malum sanayi şehri, patlamalarla ilgili çok fazla vakayla karşılaşıyoruz. UMKE, olay yerinde yanık vakalarında nasıl davranmaları gerektiğini ve ne gibi zorluklarla karşılacaklarını bu etapta öğreniyorlar. Aynı zamanda ekiplerimiz ileri yaşam desteği etabında da deneyim kazanıyorlar. Son olarak da malumunuz kimyasal silahın kullanıldığı Suriye'nin sınır ülkesiyiz. KBRN dediğimiz kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nrkleer olaylarda nasıl müdahale etmelerini öğrenecekleri etap var.'

Kaynak: AA