Çocuklarda En Sık Rastlanan KBB Hastalıkları

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Cevdet Murat Akagün, çocuklarda en fazla görülen Kulak Burun Boğaz (KBB) hastalıklarının soğuk algınlığı, boğazda Beta Hemolitik Streptokok iltihabı, orta kulak iltihabı ve sinüzit olduğunu söyledi.

Çocuklarda En Sık Rastlanan KBB Hastalıkları
Op. Dr. Cevdet Murat Akagün, sık uygulanan çocuk KBB ameliyatlarının bademcikler ve bademcik ameliyatı, geniz eti ve geniz eti ameliyatı, orta kulak iltihabı, orta kulakta sıvı toplanması ve kulak tüpü ameliyatı olduğunu belirterek, "Çocuklar daha doğumdan birkaç gün sonra burun tıkanıklığı ve nefes alma zorluğu şikayetleri ile karşılaşırlar ve aileler KBB doktoru ile tanışmak zorunda kalırlar" dedi.

Özellikle kreşe-anaokuluna başlama döneminde çocuklarda kulak burun boğaz hastalıkları ile sıkıntı dolu günler ve haftaların çok sık yaşandığını dile getiren Op. Dr. Akagün, "Bağışıklık sisteminin en zayıf olduğu dönemde geçirilen ve sık tekrarlayan hastalıklar genelde viral nedenlerle oluşan üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bunlara bağlı olarak genellikle adenoid vejetasyon-genizeti olarak adlandırılan ve burun arkasında yer alan dokuda büyümeler olmakta ve burun tıkanıklığı, uyurken ağız açık olması, zaman zaman olup geçen kulak ağrıları ve bu belirtiler birkaç ay devam ettiğinde oluşan işitme kayıpları ortaya çıkamaktadır. Eğer burun tıkanıklığı yıllarca devam ederse yüz şeklinde üst çene-damak yapısında bozulmalar ortaya çıkmaktadır. Çocuk doktorları tarafından takip edilen anaokulu çağı çocuklarında bu şikayetler olduğunda mutlaka bir KBB uzmanın da değerlendirmesine gereklilik vardır" diye konuştu.

Kaynak: İHA