Muğla'da Endemik Bitkiler Korunuyor

Muğla’nın Milas ilçesinde Muğla Valisi Amir Çiçek’in de katılımıyla tarla günü etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte, yarım dönümlük tarlada kültür ortamında yetiştirilen orkideler hasat edildi.

Muğla'da Endemik Bitkiler Korunuyor
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık Mahallesi’nde tarla günü etkinliği gerçekleştirildi.

Kıyıkışlacık’ta yaşayan Cemal Yılmaz ve Meral Ayhan; yumruları gıda, eczacılık gibi alanlarda kullanılan ve halk arasında salep olarak bilinen yaban orkidelerini kültür ortamında yetiştirmeyi başardı. 2015 yılının eylül ayında yumrudan çoğaltma yoluyla yarım dönümlük alanda ekimi yapılan endemik orkideler, yapılan tarla günü etkinliğiyle hasadı gerçekleştirildi.

Kıyıkışlacık’taki tarla günü etkinliğine; Muğla Valisi Amir Çiçek, Milas Kaymakamı Fuat Gürel, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin ve il, ilçe protokolünden daire amirlerinin yanı sıra birçok çiftçi katıldı.

ENDEMİK BİTKİLER KORUNACAK

Bakanlık Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığından Proje Koordinatörü Ali Ulukütük ise, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen tıbbi ve boya bitkileri geliştirilmesi projeleri kapsamında yapılan demonstrasyon çalışmalarının meyvelerini vermeye başladığını kaydetti.

Ulukütük, projenin 25 ilde faaliyet gösterdiğini belirterek: “Bu bitkilerin ekiminin, üretiminin yapılması katma değere dönüştürülmesi bizim önemli bir faaliyet alanımız olacaktır. Yine bu proje ile tarım ve gıda sektöründe yaşanan gelişmelerle sağlıklı beslenme başta olmak üzere aromatik, bitki yağları, çayları, kozmetik, eczacılık, baharat gibi alanlarda kullanımları giderek artan bu bitkilerin çiftçilerimiz tarafından yetiştirilmeleri amaçlanmaktadır. Doğadan toplama yoluyla her yıl azalan bu bitkilerin kültür koşullarında yetiştirmek çok önemli gitti. Biz bu bitkileri kültür koşullarında yetiştirerek doğadaki bitki zenginliğimizi de korumuş oluyoruz. Bu proje ile kırsal kalkınmanın sağlanması en önemli hedeflerimizden birisidir. Bu anlamda enstitülerimizle, ekiplerimiz birlikte çalışarak çiftçilerimizi bilgilendiriyoruz” dedi.

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, Muğla’nın aromatik ve tıbbi bitkiler açısından çok zengin olduğunu ifade etti.

Ekici, Muğla’da yapılan çalışmaları şöyle anlattı: “Ülkemizde yaklaşık 3 bin 500 adet endemik bitki türü mevcuttur. Türkiye genelinde ise endemik türlerin yüzde 12’si yani 417 türü Muğla’da yetişmektedir. 2014-2015 yılları arasında 800 ton kekik, 500 ton adaçayı, bin 350 ton defne ormandan izinli olarak toplanıldı. Ayrıca en az yüzde 30 civarında da kayıt dışı toplamalar olduğu düşünülmektedir. Mantar olarak ise 2015 yılında 60 ton kuzugöbeği toplanmış ve 5 tonu ihraç edilmiştir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce 2015-2017 yılları arasında ıtri tıbbi, aromatik ve boya tipi bitkilerin ürünlerin üretiminin yaygınlaştırılması doğrultusunda ilimizde çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir. 2015 yılı sonbahar döneminde Muğla ili Fethiye, Ortaca, Gökbel ve Milas ilçesinde Kıyıkışlacık mahallelerinde salep üretimi çalışmaları başlatılmıştır.”
Kaynak: İHA