Yürüyemeyen Hastalara 'Robotik Yürüme Cihazı' İle Tedavi

Niğde Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde yürüme kabiliyetini kaybetmiş hastalar, 'robotik yürüme cihazı' ile yürüme hissini yaşıyor.

Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Fatih Balcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, robotik yürüme cihazının yaklaşık 8 aydır Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde hizmet verdiğini söyledi.

Robotla tedavi edilen hastalarda görülen gelişmeleri anlatan Balcı, bugüne kadar yaklaşık 130 hastanın robotla tedavi gördüğünü ve olumlu sonuçlar aldıklarını belirtti.

Balcı, tedavinin bir defaya mahsus olmadığını ve hastalık durumlarına göre uzun sürebildiğini belirterek, 'Hastaların 8-10 seans aldığı ve tedavilerinin 1-2 ay sürebildiği durumlar var. Biz böyle bir robotun Niğde'de bulunmasından çok mutluyuz. Niğde'ye çok şey kattığını düşünüyoruz. Hastaları psikolojik olarak rahatlattığını görüyoruz. Yürüme yetinizi kaybetmişsiniz uzun bir süre yatağa bağımlı kalmışsınız ama robot sayesinde yürüme hissini tekrar yaşıyorsunuz.' ifadelerini kullandı.

Konya'dan tedavi için Niğde'ye gelen ve omurilik apsesi nedeniyle 10 yıldır tekerlekli sandalyeye bağımlı olarak yaşayan 37 yaşındaki Fatma Dündar, robotlu tedavinin çok faydasını gördüğünü anlattı.

Dündar, robotik yürüme cihazının bir çok faydasının olduğunu belirterek, 'Kemik erimesini, diyalize girmemizi engelliyor. Kan akışımızı hızlandırıyor, vücudumuzun daha dik durmasını sağlıyor ve en önemlisi bizi yatağa bağımlı tutmuyor. Robot tedavi sayesinde kaslarımız kuvvetlendi çok faydasını gördüm.' diye konuştu.

Fizik Tedavi Uzmanı Esin Ağırbaş Kartal ise Fatma Dündar'ın robot teknolojisini ilk defa kullandığını belirterek, şunları kaydetti:

'Robot sayesinde, hastamızın tekerlekli sandalyeden yatağa transferinde ayakta durma dengesinde, paralel bağda yürünmesinde ciddi bir artış gözlemledik. Tamamen tekerlekli sandalyeye bağımlı ve bacaklarında kas gücü gelişmeyecek hastalarda bile cihazın faydalarını gözlemliyoruz.'

Kaynak: AA