İsrail'in Filistinlilere Yönelik İhlalleri

İsrail polisi, Raht kentinde İslami Hareket'e bağlı 2 aktivisti ve bir gazeteciyi gözaltına aldı.

İsrail polisinin, Raht kentinde İslami Hareket'e bağlı 2 aktivisti ve bir gazeteciyi gözaltına aldığı bildirildi.

İsrail Polis Sözcüsü Luba es-Samri, yazılı açıklamasında, ülkenin güneyindeki Raht kentinde İslami Hareket'e bağlı 2 aktivistin 'yasa dışı yayınlar yapan bir yerel radyonun programına katıldıkları' şüphesiyle gözaltına alındığını belirtti.

Gazeteci Halid Ebu Hurme'nin de 'yasa dışı yayın yapmak ve yasaklı bir örgüte katılmak' şüphesiyle gözaltına alındığını, radyonun ekipmanlarına el konulduğunu ifade eden Samri, Hurme'nin gözaltı süresinin cuma gününe kadar uzatılacağını, diğer iki kişinin ise yarın mahkemeye sevk edileceğini kaydetti.

İslami Hareket'ten yapılan yazılı açıklamada ise Hura beldesinde bulunan El-Ömer Camisi imamı Usame el-Akabi, Yusuf Ebu Cami ve Negev'deki Er-Rif Radyo Müdürü gazeteci Halid Ebu Hurme'nin 'gerekçe gösterilmeksizin' İsrail askerleri tarafından gözaltına alındığı bildirildi.

Bu arada İsrail İç Güvenlik Bakanı Gilad Erdan, polislerin, şu an veya önceden İslami Hareket'e mensup olanlarla ilgili yargıya müracaat ve incelemeleri takip konusunda kararlı olduğunu kaydetti.

-Vefa ve Islah Partisi'ne karşı uyarı

Öte yandan, Knesset'teki Likud Partisi milletvekillerinden Avi Dichter, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, 'Vefa ve Islah' adıyla dün kurulan siyasi partinin İslami Hareketi temsil ettiğini ileri sürerek, uyarıda bulundu.

İsrail'in geçen yıl yasakladığı İslami Hareket'e yakın isimlerin dün 'Vefa ve Islah' adıyla yeni bir siyasi parti kurduğu bildirilmişti.

Vefa ve Islah Partisi Başkanı Şeyh Husam Ebu Leyl, yakın zamana kadar Şeyh Raid Salah liderliğindeki 1948 Filistin İslami Hareketi'nin ikinci başkanıydı.

İsrail güvenlik kabinesi 16 Kasım 2015'te İslami Hareketi, 'Filistin'deki olayların arkasında olduğu' gerekçesiyle 'yasa dışı örgüt' ilan etmişti.

İsrail'in 8,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonu, 1948 yılındaki savaş ve işgale rağmen yurtlarında kalarak İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor. Tel Aviv yönetimi, söz konusu Filistinlileri 'İsrailli Araplar' diye tanımlıyor. 1948 Filistin İslami Hareketi de İsrail vatandaşı Filistinlilerin kurduğu geniş tabanlı bir toplumsal hareket olma özelliğini koruyor.

Kaynak: AA