AB İle MERCOSUR Nisan'da Yeniden Masaya Oturuyor

AB Dış Politika Temsilcisi Mogherini ile Arjantin Dışişleri Bakanı Malcorra, AB ve MERCOSUR'un Nisan ayında ticari müzakerelere yeniden başlayacağını açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Arjantin Dışişleri Bakanı Susana Malcorra, AB ile Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) arasında serbest ticaret anlaşması müzakerelerinde ilerleme sağlanması için Nisan ayında yeni tekliflerin iletileceğini açıkladı.

Başkent Buenos Aires’teki San Martin Palas’ta Dışişleri Bakanı Susana Malcorra ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Mogherini, Arjantin temaslarını ve MERCOSUR'la yürütülen müzakere sürecini değerlendirdi.

Mogherini, Nisan ayında gerçekleştirilecek yeni müzakerelerde iki taraf arasında iyi bir anlaşma yapılabilmesi için yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirtti.

AB Temsilcisi, Arjantin’in bölgesel rolü ile AB ile MERCOSUR arasında köprüler inşa etmesi ve çok yanlılığıyla bölgesel entegrasyona yatırım yapmasını takdir ettiklerini söyledi.

Avrupa Yatırım Bankasının da Arjantin’e yeniden döneceğini açıklayan Mogherini, bu şekilde ülkedeki ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunmak adına projelere finansman sağlanacağını ifade etti.

Malcorra da 20 yıl sonra ilk kez üst düzey bir AB Temsilcisinin ülkeyi ziyaret ettiğine vurgu yaptı.

Arjantin’den AB’ye devlet başkanı düzeyinde 12 yıldır bir ziyaretin gerçekleşmediğini hatırlatan Malcorra, yılın ikinci yarısında Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin Brüksel’deki AB Genel Merkezi’ni ziyaret edeceğini açıkladı.

Mogherini, Malcorra ile görüşmesinden önce de Devlet Başkanı Muricio Macri tarafından Olivos’taki resmi konutunda kabul edilmişti.

Resmi kaynaklardan alınan bilgiye göre özel görüşmede Macri’nin Mogherini’ye, Arjantin’in AB’nin tüm ülkeleri ile diplomatik, siyasi ve ticari anlamda iyi ilişkiler kurmak istediğini söylediği belirtildi.
Kaynak: AA