Bin öğrenciyi kendi parasıyla sinemaya götüren Mihraç öğretmenin projesini bakanlık genişletiyor

Bitlis’in Tatvan ilçesinde bin öğrenciyi kendi imkanlarıyla sinemayla tanıştıran ortaokul öğretmeni Mihraç Kulu’nun projesini Kültür ve Turizm Bakanlığı genişleterek ülke geneline yayıyor. Bakanlık, Ankara’da uygulamakta olduğu öğrencileri sinemayla buluşturma projesini ülke geneline yaygınlaştıracak ve sinemaya hiç gitmemiş öğrenciler sinemayla tanıştırılacak.

Bin öğrenciyi kendi parasıyla sinemaya götüren Mihraç öğretmenin projesini bakanlık genişletiyor
Bitlis Tatvan Yoncabaşı Köyü Ortaokulu’nda Sosyal Bilgiler Öğretmeni Mihraç Kulu, öğrencilerine farklı ve görsel öğrenme ortamları oluşturmak, sosyal ilişkilerini güçlendirmek ve çocuklarda tarih bilincini oluşturmak için bir proje hazırladı. “Tarihe Yolculuk” ismini verdiği projeyle, Tatvan’da 12 köy ortaokulu, 4 mahalle ortaokulu ve 2 YİBO’nun son sınıf öğrencilerini “Ertuğrul 1890” filmine götürdü. Projede; öğrencilerin köylerinden alınıp şehre getirilmeleri, sinema biletleri, patlamış mısır ve yemekleri, sinemanın içinde bulunduğu AVM gezisi, tekrar servisle köylerine götürülmeleri gibi bütün ihtiyaçları da düşünüldü. Proje ile 2 gün 8 seans halinde yaklaşık bin öğrenci “Ertuğrul 1890” filmini izledi.

Projeyi asıl ilginç kılan, tüm bu masrafların Mihraç öğretmen tarafından karşılanmış olmasıydı. Gazi Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Mihraç Kulu’nun, tez konusu şehitlikler ve şehitlerin mezar taşları üzerineydi. Tez konusu için Japonya’ya gitmek istemiş ve oradaki Türk şehitliğinde araştırmalar yapmak istemişti. Bunun için uzun zamandır para biriktiriyordu. Mihraç öğretmen, biriktirdiği işte bu parayla bin öğrenciyi sinemaya götürdü. Mihraç Kulu, Türk-Japon dostluğunu anlatan Ertuğrul 1890 filmini öğrencilerine izleterek önemli bir sosyal sorumluluk örneği gösterdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yapımcılığını üstlendiği film, iki ülke insanının yardımlaşmasını ve insani duyguları ön plana çıkarmasıyla dikkat çekmişti. Mihraç öğretmenin projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da dikkatini çekti. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, öğretmen Mihraç Kulu ve Tatvan Kaymakamı Murat Erkan’ı Ankara’ya davet etti ve Bakanlıkta bir araya geldi. Bakan Ünal, projesinden dolayı Mihraç Kulu’yu tebrik etti. Bakan Ünal, bakanlığa bağlı Sinema Genel Müdürlüğü’nün Ankara’da bu uygulamayı yaptığını, şimdi bu uygulamayı ülke geneline yayacaklarını söyledi.



Bakan Ünal’ın talimatıyla, ülke genelinde Mihraç Kulu’nun projesine benzer ve çok daha geniş katılımlı projeler uygulanacak. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılacak bir protokolle, ülke genelinde özellikle YİBO’larda okuyan ve sinemaya hiç gitmemiş öğrenciler sinemayla tanıştırılacak. Sinema salonlarının olmadığı yerlerde okul salonları ve gezici mobil araçlarla öğrencilere film gösterimi yapılacak.

Bu arada, Bakan Ünal, Japonya’ya gitmek için biriktirdiği parayı bu projede kullanan Mihraç Kulu ve eşini 7 Haziran’da Japonya’da Ertuğrul firkateyninde şehit olan askerlerle ilgili yapılacak anma törenlerine götüreceklerini de kendisine söyledi.



Bakan Ünal ayrıca, bir kadın öğretmenin böyle bir proje gerçekleştirmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.
Kaynak: İHA