Cerattepe'de Yapılması Planlanan Madencilik Faaliyeti

Muğla'nın Ortaca ilçesinde bir grup, Artvin'in Cerattepe bölgesinde yapılması planlanan madencilik faaliyetini protesto etti.

Muğla'nın Ortaca ilçesinde bir grup, Artvin'in Cerattepe bölgesinde yapılması planlanan madencilik faaliyetine tepki gösterdi.

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) öncülüğünde İztuzu Plajı'nda toplanan grup, 'İnsanlar doğadaki yaşamı yok ediyor', 'Yalnız değilsin Artvin', 'Altınsız yaşanır, ormansız yaşanmaz', 'Artvin'de madene dur de' yazılı dövizler taşıdı.

İKUP Sözcüsü Binnaz Ceylan, yaptığı konuşmada, ülkedeki dağların, ovaların, koy ve körfezlerin, doğa korumacı olmayan, insanların yaşam alanlarına ne olacağını umursamayan politikalar doğrultusunda talan ve yağmaya maruz kaldığını iddia etti.

Maden faaliyeti yapılmak istenen alanın konunun uzmanı uluslararası kuruluşlara göre, dünyanın koruma açısından en önemli ekolojik bölgelerinden biri olan 'Kafkasya sıcak noktası'nda yer aldığını savunan Ceylan, 'Uluslararası Doğa Koruma Birliği ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından desteklenen, dünya üzerinde nadir bitkilerin çok sayıda bulunduğu koruma değeri yüksek alanların tespiti amacıyla yapılan çalışmalar neticesinde dünya üzerinde 234 bitkisel çeşitlilik merkezi tespit edilmiştir. Ülkemizde 5 alan bu kapsamdadır. Artvin'deki maden sahası, 'Kuzeydoğu Anadolu Bitkisel Çeşitlilik Merkezi' olarak tanımlanan kesimde yer almaktadır' ifadelerini kullandı.

Ceylan, Türkiye'de tanımlanan 144 önemli bitki alanından 4'ünün Artvin sınırlarında kaldığını, maden sahasının taşıdığı bitkisel zenginlik ile Çoruh Vadisi ve Doğu Karadeniz'deki dağların önemli bitki alanlarında olduğunu kaydetti.

Maden çalışması yapılmak istenen alanın aynı zamanda 'gen koruma ormanı' ilan edildiğini belirten Ceylan, 'Bu nedenlerden ötürü Artvinliler doğruyu söylüyor. Onları destekliyoruz. Artvinliler haklı. Çocuklarımız beton yığınları arasında sunulan hayatı hayat sanmasın. Talan edilmiş ormanların, altı üstüne getirilen doğanın kurumuş nehirleri, kararmış bahçelerinde oynamasınlar diyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmanın ardından horon tepen eylemciler dağıldı.
Kaynak: AA