'Barış Kafilesi' Veda Etti

'Yerinde Tarih Projesi' kapsamında 20 ülkeden İstanbul'a gelen 25 kişilik 'Barış Kafilesi' için veda programı düzenlendi Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Ateş: 'Bireyler, artık kendileri ile de dahil barışık değiller. Bencil ve ben merkezli düşünen insanların oluştuğu toplumlarda doğal olarak birlikte yaşamak en zor sanattır'

Yunus Emre Enstitüsü, Hacettepe Üniversitesi ve Innsbruck Üniversitesinin iş birliğiyle yürütülen 'Yerinde Tarih Projesi' kapsamında 20 ülkeden İstanbul'a gelen 25 kişilik 'Barış Kafilesi' için veda programı düzenlendi.

İstanbul'da bir otelde gerçekleştirilen etkinlikte AA muhabirine açıklama yapan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Dr. Şeref Ateş, çağın en zor sanatının birlikte yaşamak olduğunu belirterek 'Bireyler, artık kendileri ile de dahil barışık değiller. Bencil ve ben merkezli düşünen insanların oluştuğu toplumlarda doğal olarak birlikte yaşamak en zor sanattır' dedi.

Ateş, toplumları ve toplulukları bir arada tutmanın ve ortak insani değerler etrafında birleştirmenin imkansız hale geldiği ifade ederek şöyle devam etti:

'Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin birlikte yaşama kültürü, bir sanat eseridir. Bu sanatın Türkiye'de estetik bir şekilde icra edilmesi nedenleri de bugün burada bulunan insanlar. Bu sanatın senaryosunu onlar yazıyor. Yunus Emre Enstitüsü, bu önemli konularla yakından ilgileniyor. Bu çalışmanın katılımcıları da sevgi, barış ve farklı kültürlerin birbiriyle ile kaynaşması için Türkiye'yi yerinde, tarihi okuyarak, görerek ve dokunarak öğreniyorlar.'

'Yerinde Tarih Projesi' Koordinatörü Gökhan Kahraman da 'Yunus Emre Enstitüsü olarak Yerinde Tarih Projesi gibi örneklerle yabancı yüksek lisans ve doktora öğrencilerini ülkemize getirerek tarihi yerinde öğretmeye çalışıyoruz. Yani tarihe tarihi bir dokunuş gerçekleştiriyoruz' diye konuştu.

Kahraman, projeyi Hacettepe Üniversitesinin Barış Çalışmaları Ana Bilim Dalı ile yürüttüklerini aktararak şunları söyledi:

'Proje kapsamında İstanbul'da kutsal mekanları seçtik. Sultan Ahmet Cami, Ayasofya ve Rum Ortodoks Kilisesi, Neva Şalom Sinagogu'na kadar gezdiğimiz bu mekanları yerinde gördük. Bu projemizi 2 aylık bir periyodla yurt içinde ve yurt dışında üniversitelerle işbirliği halinde devam ettirmeyi düşünüyoruz.'

Projeye kültürel, diplomasi, uluslararası ilişkiler, tarih ve sosyolojik gibi belli alanlarda okuyan ve araştırma yapan kişileri seçtiklerini vurgulayan Kahraman, ülkelerin karşılıklı ilişkilerine katkıda bulunabilecek adayları kabul ettiklerini söyledi.

Hacettepe Üniversitesi Barış Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Havva Kök Arslan ise 'Yerinde Tarih Projesi kapsamında Osmanlı zamanında İstanbul'da farklı dinlerin nasıl yaşayabildiğini görmek ve araştırmak için İstanbul'a geldik ve bir haftadır hepimize çok farklı bakış açıları kazandırdı' diye konuştu.

Köksal, İstanbul'da kutsal mekanları gezdiklerine işaret ederek 'Gezerken de her dini kutsal mekanın temsilcileri ile tartışmalar düzenledik. Amacımız buradan çıkan sonuçlarla daha önce yaptığımız teorik çalışmaları birleştirerek bir akademik kitap oluşturmak. Bu çerçevede Yunus Emre Enstitüsü ile iş birliğini yapabildiğimiz için gerçekten çok mutluyuz' dedi.

Hacettepe Üniversitesinde yüksek lisans yapan Hint Pallavi Kaushal, Unesco'nun 'Barış insanların eyleme geçmesi ile başlar' sözüne atıfta bulunarak 'Barış insanların zihninde başlar düşüncesini değiştirmek istiyorum ve bunun için harekete geçmek ve çalışmalar yapmamız lazım. Bu noktada günümüz bir şeyler yapmak için en doğru zaman' dedi.

Barışın temelde karşılıklı diyalogla ile başlayacağına dikkati çeken Kaushal, şunları kaydetti:

'Burada bir arada olduğum farklı ülkelerden insanların farklı düşünceleri, farklı noktalarına açık olmaya çalışıyorum. Böylece barış ihtimali şansı daha da artıyor. İstanbul'da geçirdiğim bu zaman da benim için böyle oldu. Farklı görüşten birçok insanlarla tanıştım. Cami, sinagog, kilise ziyaretleri yaptım. Buralardaki herkes bize zaman ayırdı ve bizimle diyalog kurdular. Bu da barış için çok önemli bir sebep. Bu tarz çalışmalar ve diyaloglar, önümüzdeki nesiller için yaratılacak barış blokunun temelini oluşturuyor.'

Etkinliğe, Türkiye Ermenileri Patrikliği Temsilcisi Rahip Taniyel Uçkun, Türkiye Musevileri Hahambaşısı ve Musevi Cemaati Temsilcisi İsak Haleva'yı temsilen Yusuf Altıntaş, Fener Rum Ortodox Patriği Temsilcisi Başpiskopos Dimitri Bartholomeos Arhondoni, İstanbul İl Müftüsü Yardımcısı Caner Akdemir, Sultan Ahmet Cami İmamı İshak Kızılarslan da dinleyici olarak katıldı.

Kaynak: AA