Nurs Köyü İnanç Turizmine Hazırlanıyor

Bitlis'in yetiştirdiği İslam alimlerinden Bediüzzaman Said Nursi'nin doğduğu Hizan ilçesine bağlı Nurs köyü, uygulanacak projelerle inanç turizmine kazandırılacak Hizan Kaymakamı Bölükbaşı: 'Bediüzzaman hazretlerinin evinden aile kabristanına kadar yürüyüş yolu yapımıyla yine üstadın doğduğu evin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Ayrıca 'Nurs Köyü Kalkınma ve Planlama Tasarım' ile 'Nurs Mevlit Alanı' projelerimizi de hayata geçireceğiz'

ŞENER TOKTAŞ - Bitlis'in yetiştirdiği İslam alimlerinden Bediüzzaman Said Nursi'nin doğduğu Hizan ilçesine bağlı Nurs köyünün inanç turizmine kazandırılması için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından finanse edilen ve Hizan Kaymakamlığınca yürütülen projelerle Nurs köyünde inanç turizminin altyapısı oluşturuluyor.

Her yıl yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği Nurs köyünde Bediüzzaman'ın doğduğu ev, yürütülen projeler kapsamında eski dokusuna uygun olarak restore ediliyor.

'Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin Evinin Restorasyonu ve Çevre Düzenlenmesi' ve 'Nurs Köyü Genel Çevre Düzenlemesi' projelerinin çalışmaları sürüyor, 'Nurs Köyü Kalkınma ve Planlama Tasarım' ve 'Nurs Mevlit Alanı' projelerinin hayata geçirilmesi için de düğmeye basıldı.

Hizan Kaymakamı Yakup Bölükbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nurs köyünün özelikle inanç turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu bildirdi.

Turizm altyapısının oluşturulması amacıyla hayata geçirilen 'Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin Evinin Restorasyonu ve Çevre Düzenlenmesi' ile 'Nurs Köyü Genel Çevre Düzenlemesi' projelerinin çalışmalarının devam ettiğini belirten Bölükbaşı, şöyle konuştu:

'Bediüzzaman hazretlerinin evinden aile kabristanına kadar yürüyüş yolu yapımı ile yine üstadın doğduğu evin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Ayrıca 'Nurs Köyü Kalkınma ve Planlama Tasarım' ile 'Nurs Mevlit Alanı' projelerimizi de hayata geçireceğiz. Mevlit alanı 5 bin kişilik ve üstünün bir kısmı kapalı olacak. Burası aynı anda 5 bin erkek ve kadına hizmet verebilecek. Bu projelerle gelen yerli ve yabancılar, köy içinde, mevlit alanı ve Bediüzzaman'ın doğduğu ev arasında daha rahat ziyaretlerini gerçekleştirecek. Bunlarla ilgili çalışmalarımız sürüyor.'

Turizmin altyapısının geliştirilmesi için faaliyet gösterdiklerini vurgulayan Bölükbaşı, her yıl mevlit programının köydeki toprak alanda düzenlendiğini, bu alanın daha sonra terk edilerek kullanılmadığını anımsattı.

Nurs köyünde düzenlenecek mevlit programlarında ziyaretçilerin daha rahat kullanabileceği bir alan oluşturacaklarını bildiren Bölükbaşı, 'Bediüzzaman mevlidine çok sayıda yerli ve yabancı katılıyor. Yapacağımız bu alan sadece mevlit programında değil, her zaman hizmet verecek. Bu çalışmalar tamamlandığında ziyaretçi sayısında da artış yaşanacak. İnsanların buraya daha rahat gelebilmesi ve ziyaretlerini daha rahat gerçekleştirmesi için böyle bir düzenleme yapacağız' dedi.

- 'Bediüzzaman çarşısı ve müzesi kuracağız'

Değişik dernek ve vakıflar tarafından köyde kadın ve erkekler için iki ayrı misafirhane yapıldığını aktaran Bölükbaşı, 'Mevlit Alanı Projesi' ile köye bir misafirhane daha yapılacağını ifade etti.

Bölükbaşı, 'Ziyarete gelenlere orada konaklama imkanı sunacağız. Nurs Köyü Kalkınma ve Planlama Tasarım Projesi kapsamında da Bediüzzaman çarşısı ve müzesi oluşturacağız. Bunlar yapıldıktan sonra ziyaretçi sayısının artması bekleniyor. Talep edilmesi durumunda özel sektör eliyle otel projeleri hazırlanabilir' diye konuştu.
Kaynak: AA