GRAFİKLİ - Son İki Ayda 50 Bin Kaçak Göçmen Yakalandı

Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları ile emniyet ve jandarma ekiplerinin Ege Denizi ve Türkiye'nin Avrupa'ya açılan batı illerinde, yılın iki ayında yaptıkları operasyonlarda yaklaşık 50 bin kaçak göçmen yakalandı Göçmen kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan bini aşkın şüpheliden, 23'ü yabancı uyruklu 400'ün üzerinde organizatör tutuklandı.

RAMAZAN ERCAN - Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları ile emniyet ve jandarma ekiplerinin yılın iki ayında Ege Denizi ve Türkiye'nin batısındaki 8 ilde yaptıkları operasyonlarda, yasa dışı yollardan Avrupa'ya geçmeye çalışan yaklaşık 50 bin kaçak göçmen yakalandı. Göçmen kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla bini aşkın şüpheli gözaltına alınırken, 23'ü yabancı uyruklu olmak üzere 400'ün üzerinde organizatör tutuklandı.

Daha iyi bir yaşam beklentisiyle, ölümü göze alarak Avrupa'ya gitmeye çalışan kaçak göçmenlerin umuda yolculukları artarak devam ediyor. Yasa dışı yollardan yapılan göçe karşı Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları, Ege Denizi'nde, jandarma ve emniyet ekipleri ise hem kıyı illeri Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla ve Antalya'da hem de Türkiye'nin Bulgaristan ve Yunanistan'a sınırındaki illeri Edirne ve Kırklareli'de çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

- Karada 35 bin, denizde 15 bine yakın insan yakalandı

Yılın ilk iki aylık diliminde Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları, Ege Denizi'nde 14 bin 500 kaçak göçmeni yakalarken jandarma ve emniyet ekipleri de 35 bin civarında yabancı uyruklu kişiyi, 'umuda yolculuğa' çıkamadan karada yakaladı.

Kaçak göçmenlerin Avrupa'ya geçmek için kullandıkları güzergahın başında Çanakkale ve İzmir geldi. İzmir'de 12 bin civarı, Çanakkale'de ise 15 binin üzerine göçmen, jandarma ve emniyet ekiplerince yakalandı.

- Deniz yolculuğunu göze alamayanlar Edirne ve Kırklareli'ye yöneldi

Ege Denizi'nde boğulma ve hipotermi gibi nedenlerle deniz yolculuğunu göze alamayan ve karadan yolculuk yapmak isteyenler ise Edirne ve Kırklareli'den kaçak geçiş yapmak istedi.

Bu iki ilde 4 bin civarında, Muğla'da bin 500, Aydın'da binin üzerinde, Balıkesir'de 2 binden fazla, Antalya'da bine yakın kaçak göçmen yakalandı.

- 400'den fazla organizatör tutuklandı

Yasa dışı göçü önleme adına yürütülen faaliyetler kapsamında göçmen kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla iki ayda binin üzerinde şüpheli gözaltına alındı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli, organizatör oldukları iddiasıyla 39 şüpheliyi gözaltına alırken, jandarma ve emniyet ekipleri yalnızca İzmir'de 500'e yakın şüpheliyi gözaltına aldı. Göçmenlerin yasa dışı yollardan Avrupa'ya geçmelerini sağladıkları iddiasıyla mahkemeye sevk edilenlerden, 196'sı İzmir'de olmak üzere 400'ün üzerinde şüpheli tutuklandı.

Yasa dışı göç organizasyonu yaptıkları suçlamasıyla tutuklananlar arasında 7 İran, 5 Suriye, 4 Irak, 2 Bulgaristan, birer de Rus, Pakistan, Filistin, Cezayir ve Afgan uyruklu kişi bulunuyor.

Kaynak: AA