Hayatın Yükünü 65 Yıldır Boya Sandığına Sığd

Kırklareli'de 65 yıldır ayakkabıları parlatan Ahmet Gülhane, yaşına rağmen mesleğine sadakatten sandığından ayrılamıyorAyakkabı boyacılığının ildeki son temsilcilerinden 77 yaşındaki Ayhan Gülhane, ekmeğini hala boya sandığından çıkarmaya çalışıyor.

ÖZGÜN TİRAN - Kırklareli'de yoksulluk nedeniyle çocuk yaşta sırtlandığı hayat yüküne boya sandığını da ekleyen Ayhan Gülhane, 65 yıldır ayakkabı boyayarak evini geçindiriyor.

Bir zamanlar şehir meydanlarının vazgeçilmezleri, kentin demirbaşları ve zamana direnemeyen mesleklerden ayakkabı boyacılığının Kırklareli'deki son temsilcilerinden 77 yaşındaki Ayhan Gülhane, mesleğe başladığı arkadaşlarını bir bir kaybetti. Kimi başka işe yöneldi, kimi ise vadesini doldurup ahirete göçtü.

Gülhane, 12 yaşında eline boya sandığını aldığında 70'e yakın meslektaşı varken, şimdilerde 90 bin nüfuslu şehirde bir elin parmağını geçmeyecek kadar ayakkabı boyacısı bulunuyor.

'Ölene kadar mesleğimi yaşatacağım' diyecek kadar ekmek teknesine sadık Gülhane, AA muhabirine 'boya ve fırça' ikilisiyle sürdürdüğü hayat mücadelesini anlattı.

Gülhane, bir zamanlar vatandaşın gazetesini okuduğu, soluklandığı, ayak üstü sohbet durakları boya sandıklarının, günümüzde ise unutulma arifesinde olduğunu söyledi.

-Gelir seviyesinin yükselmesi

Hazır boyaların ve gelir seviyesinin yükselmesinin ayakkabı boyacılığı mesleğini bitirdiğini ifade eden Gülhane, 'Eski zamanlarda fakirlik vardı. İnsanlar bir ayakkabı aldığında 7-8 yıl giyerdi. Artık insanlar her ay ayakkabı alır duruma geldi. Kimse ayakkabısını boyatmıyor. Bu nedenle bir çoğu gibi bizim mesleğimizde yok olmaya başladı' dedi.

Çocuk yaşta başladığı, ailesine baktığı, çocuklarını okuttuğu boya sandığını ve mesleğini çok sevdiğini belirten Gülhane, yaz kış demeden sandığını çok acil durumlar dışında da terk etmediğini söyledi.

Amacının para kazanmaktan çok mesleğini yaşatmak olduğunu ifade eden Gülhane, şöyle dedi:

'Artık ne kadar para kazanacağız ki, günde bir, iki ayakkabı anca boyarsın, boyamazsın. Oda ayakkabı çifti başına 3 lira. Geçmişte günde 20-25 ayakkabı boyardık, şimdi 1-2 anca oluyor. Para için değil mesleğim unutulmasın diye devam ediyorum yaşıma rağmen. Maksat nafakamı yıllarca kazandığım boya sandığıma bir vefa borcu. İlk tahta sandığımı da Kırklareli Müzesine bağışladım, benden sonra da mesleği müzede sandık anlayacak.'

Gülhane, Kırklareli'ne gelen bakanlardan, siyasilere, valilerden, bürokratlara, aralarında Cüneyt Arkın, Cem Karaca, Adnan Şenses gibi sanatçılara kadar pek çok kimsenin ayakkabılarında 'Ayhan Gülhane' cilasının izi olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA