Felçliye Umut; Manyetik Uyarım

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi bir ilke imza attı. Diğer üniversite ve devlet hastanelerinde olmayan rTMS cihazını, Bilimsel Araştırma Projeleri Fonu (BAP) kapsamında alan İKÇÜ, felçli hastaların umudu oldu. Felçli hastaların tedavisinde 8 aydır kullanılan yeni cihaz sayesinde, yüz güldüren sonuçlar elde edildi.

Felçliye Umut; Manyetik Uyarım
Yeni bir tedavi yöntemi olan rTMS tedavisi, İKÇÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği’nde uygulanmaya başlandı. ABD’de dirençli depresyonun tedavisinde FDA onayı alan tedavi yöntemini felçli hastalar üzerinde uygulayan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aliye Tosun, cihazı 8 ay önce aldıklarını ve tedavilerini yürüttükleri hastalarda olumlu sonuçlar elde ettiklerini söyledi.



Cihazın, sadece felçli hastaları iyileştirmede değil, beyin hastalıklarında ortaya çıkan konuşma bozukluklarında, Parkinson, Multipl Skleroz, omurilik yaralanmaları, denge bozuklukları, kulak çınlaması, kronik ağrılar gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılabildiği ifade edildi.

AĞRI VE ACI YOK

Tedavi sırasında hastanın ağrı ve acı hissetmemesinin, manyetik uyarım tedavisinin en büyük artılarından olduğunu belirten Doç. Dr. Tosun; "rTMS tedavisi ağrısız bir tedavi yöntemidir. Saçlı kafa derisinin üzerine yerleştirilen elektromanyetik bir bobin manyetik alan oluşturur. Bu manyetik alan beyinde hedeflenen bölgede akım oluşturarak, beyin hücrelerinin elektriksel iletisine etki eder, bu hücreleri harekete geçirir veya hareketini azaltır. Uyarı sayısı, uyarının ritmi, gücü ve süresi hastanın ihtiyacına ve amaçlanan etkiye göre hekimi tarafından belirlenir" dedi.

"UMUT VADEDİYOR"

Nörolojik rehabilitasyon alanındaki tedavi programlarının, 20-30 dakika süren en az 10 seanstan oluştuğunu söyleyen Doç. Dr. Tosun, şu ana kadar ciddi bir yan etkinin görülmediğini, en sık karşılaştıkları durumun, seanslar sonrası hafif baş ağrısı ve sersemlik hissi olduğunu dile getirdi. "Uluslararası literatürdeki çalışmaların sonuçları göstermektedir ki; rTMS tedavisi yakın gelecekte nörolojik rehabilitasyon alanında giderek daha çok kullanılacak olan ve umut vadeden bir tedavi yöntemidir" diyen Doç. Dr. Tosun, hastalara ücretsiz olarak ulaştırılan yeni tedavi yöntemi sayesinde, daha pek çok kişinin sağlığına kavuşacağını söyledi.

Kaynak: İHA