Genç'ten 'Gelin Birlik Olalım' Çağrısı

Canik Belediyesi tarafından düzenlenen Ekonomi Kalkınma Çalıştayı sona ererken, açılışta Samsun için ’14 Altın Öneri’de bulunan Başkan Genç, "Samsun için gelin birlik olalım" çağrısında bulundu.

Genç'ten 'Gelin Birlik Olalım' Çağrısı
Başkan Genç, "Samsun’u geleceğe taşıyacak olan şehrin bizzat kendisidir, kendi dinamikleridir. Ekonomisine herkesin katkı sağladığı bir şehir olmalıyız" dedi.

Canik Belediyesi tarafından Samsun’un ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla Canik Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve üç gün süren Ekonomi Kalkınma Çalıştayı sona erdi. 7 ayrı çalışma grubunun Samsun’un ekonomisini masaya yatırdığı çalıştayın kapanışında konuşan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, 14 altın önerisinin ardından bu kez Samsun’un dinamiklerine "Gelin Birlik Olalım" çağrısında bulundu. Başkan Genç, "Samsun’u geleceğe taşıyacak olan şehrin bizzat kendisidir, kendi dinamikleridir" ifadelerini kullandı.

TARİHSİZ ŞEHİR, HAFIZASIZ İNSAN GİBİDİR

Şehirlerin artık sadece hükümetlerin yatırımıyla ileri gidemeyeceğine vurgu yapan Genç, "Bu şehirde birlikte yaşıyoruz. Burayı birlikte geleceğe taşıyacağız. Ekonomisine herkesin katkı sağladığı bir şehir olmalıyız. Şehrimizi geleceğe taşıyacak olan şehrin bizzat kendisidir, kendi dinamikleridir. Yöneticileriyle, her alandaki insanlarıyla bir araya gelerek Samsun’umuzu gelecek yüzyıla yönlendirecek olan bu şehirdir. Tarihi hafızayı unutmamamız lazım. Tarihsiz şehir, hafızasız insan gibidir. Bu şehrin hafızasını tekrar 21. yüzyıla güncellemek zorundayız. Bu şehrin tarihi hafızasını bugüne taşıdığımız zaman, Samsun tarihte olduğu gibi ülkenin ilkleri arasında alacaktır" diye konuştu.

ESKİ BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI ÇÖPE ATILDI

Yeni bin yılda artık şehirler yarıştığını belirten Genç, "Eskiden ulus devletlerin ve imparatorlukların yarıştığı yüzyıllar geride kaldı. Artık ülkelerin başarı kriterleri şehirlerin başarı kriteri oldu. Artık bu yüzyılda belediye başkanları yarışıyor. O şehrin ekonomisine ne kadar katkıda bulundunuz, ne kadar istihdam ürettiniz, ne kadar kişi başına geliri artırdınız, bilimde ve sanatta ne kadar mesafe aldınız, ne kadar işsizliği düşürdünüz, o kadar başarılısınız. Hala 17. 18. yüzyıl mantığıyla şehirleri yönetmeye kalkıyoruz. 3. bin yılda eski belediyecilik anlayışı çöpe atıldı. Bunu hala algılayamayan belediyecilerimiz var. Yeni yüzyılda belediyecilik, şehrin bütün alanlarını düşünerek, ekonomisinin eşit şekilde yayıldığı şekilde olmalıdır. Biz Canik’te şehirlerin Doğusunun da gelişebileceğini gösterdik ve başardık" şeklinde konuştu.

SOSYOLOJİK VE MEKANSAL PLANLAMA

Şehrin bütüncül şekilde düşünülmesi gerektiğine de işaret eden Genç, "Bütüncül Master Planı yapmadıktan sonra hiçbir şehrin geleceği yoktur. Sadece mekansal plan değil, sosyolojik plan da yapılmalıdır. Şehirleri sadece şehir plancıları planlamaz. Şehirlerden öte kentleşmeye başladık. Biz şehirleşeceğiz. Kent ile şehir arasında fark var. Şehir medeniyettir. Sosyologları, psikologları, tarihçileri planlamada gözardı ederseniz, geleceğinizle alakalı endişe duyabilirsiniz. Bizim en büyük eksikliğimiz budur. Samsun aynı şekilde bu sıkıntıyı çekmektedir. Sosyolojik ve mekansal planlamanın içinde olduğu Master Plan şehrin kullanma kılavuzudur. Bunu başardığınız takdirde şehrin sorunlarının yüzde 80’inini çözersiniz" ifadelerini kullandı.

SONUÇ CUMHURBAŞKANINA GİDECEK

Ekonomi Kalkınma Çalıştayı’ndan çıkacak sonuçların Samsun’un yol haritası olacağını da dile getiren Genç, şunları söyledi: "Samsun önümüzdeki yüzyılın stratejik üssü olacaktır. Bunu birlik olursak daha erken başarırız. Bu çalıştayı Cumhurbaşkanımızın Ekonomi Danışmanı Sayın Cemil Ertem Sayın Cumhurbaşkanımıza taşıyacak. Sayın Ekonomi Danışmanı, çalıştayın sonuçlarını bizden istedi. Kendileri bu şehrin eksikliğini gidermek için çalışacaklarını belirtiler. Cumhurbaşkanımıza bu çalıştaydan bahsedecekler. Burada üç gün boyunca çok yoğun çalıştınız, güzel ve verimli tartışmalar oldu. İnanıyorum ki Samsun’umuz için güzel veriler elde edeceğiz. Ekonomik Kalkınma Çalıştayımıza katkı sağlayan hocalarımıza, fikirlerini, önerilerini bizlerle paylaşan kardeşlerimize, paydaşlarımıza, sektör yetkililerine, katılımcılarımıza teşekkür ediyorum."
Kaynak: İHA