Disleksili Çocuklar Kendi Hikayelerini Yazacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Anadolu Üniversitesi ve Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneğinin işbirliğiyle 1318 yaş arasındaki disleksili çocuklara senaryo yazımı eğitimi veriliyor Eğitim sonunda kendi yaşamlarını kaleme alacak disleksili çocukların hikayelerinin yer aldığı bir kitap basılacak.

Öğrenme güçlüğü olarak tanımlanan 'Disleksi' tanısı konulan çocuklar beş haftalık senaryo yazımı eğitimi alacak. Eğitimin ardından kendi yaşamlarını kaleme alacak çocukların hikayeleri, kitap haline getirilecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği işbirliğiyle 13-18 yaş arasındaki disleksili çocuklara senaryo yazımı eğitimi verilecek.

Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü akademisyenlerinin, 15 disleksili çocuğa, Ankara'daki Albatros Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde 5 hafta boyunca verecekleri eğitimler bugün başladı.

Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serhat Serter, disleksili çocuklara 'senaryo nedir, nasıl yazılır, senaryo kahramanları kimlerden oluşur, hangi hikayeler senaryolaştırılır?' gibi konularda eğitim vereceklerini belirtti.

Disleksili çocukların hikayelerini okuduğunda çok etkilendiğini ifade eden Serter, 'Her biri bir şey anlatmış. Kimi kendi yaşadıklarından, kimisi hayallerinden bahsetmiş. Bir tanesi de uzay mekiği tarif etmiş. Semboller, simgeler anlatmış, onu gerçekten merak ediyorum. Çok ilginç şeyler çıkacak' dedi.

Serter, eğitimler sonunda disleksili çocukların hikayelerinin yer aldığı bir kitabın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca basılacağını söyledi.

- '35 bin çocuk disleksili'

Dikleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Başkanı Atıf Tokar, disleksi ile ilgili çalışma yapacak kişilerin, disleksiyi yaşayanların yazdıklarına ulaşabilecekleri bir proje geliştirdiklerini belirterek, 'Türkiye'de 35 bin çocuk disleksili. Bunlar sadece hastaneye gitmiş, tanımlanmış kişiler. Birçok aile sadece o raporlarda 'yüzde 20 engelli' yazısını gördüğü için bunu kabullenmek istemiyor' diye konuştu.

Türkiye genelinde 21 ilde temsilcilikleri bulunduğunu aktaran Tokar, bilgilendirmelerle, hukuki destek ve eğitim desteği vererek ailelere danışmanlık yaptıklarını söyledi.

- 'Disleksi bir hastalık değil'

12 yaşındaki oğlu Osman Avni Binici disleksili olan 3 çocuk annesi Nazlı Binici, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı. Binici, disleksi ile oğlu henüz ilkokul birinci sınıftayken tanıştıklarını belirterek, şöyle dedi:

'Ders çalışmakta, sorumluluk almakta zorlanıyor, öğrenme güçlüğü yaşıyordu. Okulda yaşıtlarından çok gerideydi. 'Acaba sorun bizde mi?' diyerek öğretmenler tuttuk, oğlumu etüt merkezlerine gönderdik. Daha sonra öğrenme güçlüğü sorunu olduğunu öğrendik. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine başvurduk. Öğretmenlerden ayda 8 saat ders aldırmaya başladık. Matematik, İngilizce dersleri alıyor şu anda, çok ilerleme kaydettik. Sınıfını yakalamaya başladı.'

Disleksinin bir hastalık olmadığını ifade eden Binici, 'Farkında olup çocuğunuzla daha fazla ilgilenmeniz gereken bir durum' sözlerine yer verdi.
Kaynak: AA