Doç. Dr. Fahrettin Altun Açıklaması 'Türkiye Siyasal Alanda Demokratikleşti'

SETA İstanbul Genel Koordinatörü Doç. Dr. Fahrettin Altun, İstanbul’da katıldığı konferansta Türkiye’nin siyasi sürecine ilişkin gelişmeleri değerlendirdi. Altun, “2002 yılından sonra ciddi bir helalleşme siyaseti yaşandı. Devlet milletiyle helalleşti. 2002’ye kadar aslında devletine kırgın bir toplum vardı bu coğrafyada” dedi.

Bayrampaşa Belediyesi, ‘Dâhili ve Harici Saldırılar Karşısında Yerli-Milli Duruş’ konulu konferans düzenledi.

Belediye Kültür Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) İstanbul Genel Koordinatörü Doç. Dr. Fahrettin Altun katıldı.

Türkiye’nin geçtiği siyasal süreçlerin masaya yatırıldığı etkinliğe vatandaşların ilgisi de yoğun oldu.

“2002’YE KADAR DEVLETİNE KIRGIN BİR TOPLUM VARDI”

2002 öncesi ve sonrasında yaşana gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) İstanbul Genel Koordinatörü Doç. Dr. Fahrettin Altun, “2002 yılından sonra ciddi bir helalleşme siyaseti yaşandı. Devlet milletiyle helalleşti. 2002’ye kadar aslında ‘sadece 28 Şubatı gözümüzün önüne getirsek bile yeter’ devletine kırgın bir toplum vardı bu coğrafyada. Çünkü bir imtiyazlı elit, dar bir grup devleti elinde bulunduruyordu ve o dar grup kendi çıkarları doğrultusunda elinde bulunduruyordu. O dar grup kendi çıkarlarını esas alarak devletin çıkarları diyerek kendi çıkarları adına aslında toplumun geniş bir kesimine zulüm ediliyordu. İşte bu sorunlu süreç aslında toplumun devletine karşı isyan etmemesini ama ona karşı da kırgın bir tutum içerisine girmesini beraberinde getirmişti. Fakat 2002 sonrasında helalleşme süreci yaşandı. Yani radikal demokratikleşme politikaları, yani laikliği din-devlet ayrımı değil, bizatihi dindarları devlet eliyle terbiye etme mekanizmaları olarak gören bir siyasi yaklaşım söz konusu” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE SİYASAL ALANDA DEMOKRATİKLEŞTİ”

Doç. Dr. Fahrettin Altun konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir taraftan helalleşme süreçleri oldu, bir taraftan siyasal alanda çok ciddi normalleşme. Bunun hiç kuşkusuz en önemli unsuru vesayet odaklarının tavsiye edilme meselesi. Bu vesayet odaklarının tavsiyesinde asker-sivil ilişkilerinin normalleşmesi en önemli unsurlardan bir tanesiydi. Yani siyasal elitler devlet elitlerinden daha önemli hale geldi. Ne demek devlet eliti? Bürokratik oligarşi bir anlamda siyaseti dizayn ediyordu. Neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar veriyordu. Halkın oyuyla gelmiş aktörler ikinci planda kalıyordu. 2002 sonrası bu adım adım değişmeye başladı ve bu değişim de Türkiye siyasal alanında demokratikleşti. Türkiye’nin ekonomisi büyüdü, toplumsal refahı arttı. Bunun için onlarca istatistik gösterebiliriz. Bugün ‘yandık bittik’ edebiyatı yapan Türkiye muhalefeti ile karşı karşıyayız. Bu aslında bir siyasal kampanya aracı. Türkiye’de 2002-2016 arasındaki bütün göstergeler, sosyoekonomik göstergeler, siyasal göstergeler, sayısal veriler analiz edildiğinde yaşanan niceliksel büyüme son derece net bir şekilde gösterilebilir.”

Konferans sonunda Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, SETA İstanbul Genel Koordinatörü Doç. Dr. Fahrettin Altun’a hediye takdim etti. Gelecek nesillerin belirlenen hedefler doğrultusunda emin adımlarla ilerlemesi mesajı veren Başkan Aydıner, “Böyle değerli hocalarımız oldukça bizim sırtımız yere gelmez. Şuanda öyle bir nesil yetişiyor ki inşallah bu nesil 2023 hedeflerinden sonra bu bayrağı alacaklar ve bunu 2071 hedeflerine emin adımlarla götürecekler. Ben bu düşüncedeyim. Dolayısıyla buraya gelen genç kardeşlerimi yürekten kutluyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA