Beslenme Kalitenizi Pirinçle Yükseltin

Çocuklar ve yetişkinlerde özellikle vücut ağırlığı, kan basıncı ve kan yağları ile ilgili sağlık parametreleri ile pirinç tüketimi arasındaki ilişki US Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi ile araştırıldı.

Dengeli beslenme, günümüzde gittikçe daha da önemli bir konu haline gelirken, insanlar yemek seçimlerinde lezzetli olduğu kadar sağlıklı ürün tüketmeye özen gösteriyor. Dünya popülasyonunun neredeyse yarısından daha fazlası için temel bir besin ürünü olan pirinç ise, son zamanlarda sağlıklı yaşam konusunda ilk akla gelen gıdalardan biri.

Pirinç Tüketimi Aşırı Kilo ve Obezite İhtimalini Azaltabiliyor

Nutrition Today dergisinde yayımlanan US Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketinde, 19-50 yaş aralığında yapılan incelemeye göre, günde en az 1 porsiyon beyaz ya da kahverengi pirinç tüketimi, aşırı kilo veya obezite ihtimalini azaltabiliyor, yüksek kan basıncı riskinde yüzde 34 oranında ve metabolik sendrom riskinde ise yüzde 21 oranında azalma sağlayabiliyor. Pirinç tüketmeyenlerle karşılaştırıldığında, kalp ve damar hastalıkları, tip 2 diyabet ve metabolik sendrom ile ilişkilendirilen risk faktörlerinin pirinç tüketen bireylerde daha az görüldüğü ve baştanbaşa daha kaliteli bir beslenme düzeni olduğu söyleniyor.

USA Rice Federation’un açıklamasına göre, ABD’de yapılan pek çok araştırma; pirinçte yer alan farklı vitamin ve minerallerin vücut sağlığımız açısından önem taşıdığını ortaya koyuyor. Çünkü pirinçte; kuvvetli kas ve kemik yapısını güçlendiren protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, E, B1, B2 vitaminleri ve folik asit bol miktarda bulunuyor. Bununla birlikte, pirinç, yüksek karbonhidrat, kalsiyum ve magnezyum içeriği ile özellikle kemik gelişimini desteklemesi ile diğer hububat türlerinden ayrılıyor.

Karmaşık karbonhidratların kaslarda depolandığını ve vücudun enerji ihtiyacını sağladığını belirten Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş, şöyle konuştu:

“Tahıl grubunda yer alan pirincin bünyesinde B1, B2 vitaminleri ve fosfor bulunur. Bu doğrultuda pirinç, kemik ve kas gelişimine yardımcı olan demir ve kalsiyum bakımından zengindir.”

Eriş, ayrıca pirincin dünya nüfusunun 2/3’ünün kullandığı vazgeçilmez bir gıda maddesi olduğu ve bir hububat olan pirincin kolay hazırlanan, ekonomik ve besleyici bir besin kaynağı olarak binlerce yıldan beri insanlar tarafından tüketildiğinin altını çizdi.
Kaynak: İHA