Bosnalı Kurban Yakınları Karadzic Davası İçin Lahey'e Gitti

Bosna Hersekli bir grup kurban yakını, soykırımın da aralarında bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılanan Radovan Karadzic hakkında kararın açıklanacağı duruşmayı takip etmek için Lahey'e hareket etti Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Subasic:'Biz anneler 20 yıldır bugünü bekliyoruz. En büyük adaletsizlik, adaletin sağlanmasını beklemek. Verilecek karar acımızı dindirmeyecek ama az da olsa mutlu olacağız'

Bosna Hersekli bir grup kurban yakını, aralarında soykırımın da bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılanan Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karadzic hakkındaki kararın açıklanacağı duruşmayı takip etmek üzere Hollanda'nın Lahey kentine hareket etti.

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY) 2009 yılından itibaren süren Karadzic davasında karar, 24 Mart'ta açıklanacak.

Aralarında toplama kampı mağdurları, kayıp yakınları ve savaşta çocuklarını kaybeden ailelerin de bulunduğu grup, başkent Saraybosna'dan Lahey'e gitti.

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic, Karadzic hakkındaki kararın açıklanacak olmasının önemine işaret ederek, 'Biz anneler 20 yıldır bugünü bekliyoruz. En büyük adaletsizlik, adaletin sağlanmasını beklemek. Verilecek karar acımızı dindirmeyecek ama az da olsa mutlu olacağız' dedi.

Kararın, savaşta hayatlarını kaybeden çocuklarını geri getirmeyeceğini söyleyen Subasic, 'Yine de bu karar gelecek nesillerin bir arada yaşamasına yardımcı olabilir. İstesek de istemesek de Bosna Hersek bizim ortak vatanımız' diye konuştu.

Subasic, Karadzic hakkındaki kararın müebbet olması temennisinde bulunarak, 'Maalesef sadece Srebrenitsa'da yapılanlar nedeniyle soykırımdan hüküm giyecek. Oysa Kotor Varos, Vlasenica, Vişegrad, Foça ve Prijedor'da da soykırım suçu işlendi.' şeklinde konuştu.

Srebrenitsalı Kada Hotic de Karadzic'e verilecek müebbet hapis cezasının adaleti sağlayabileceğini belirterek, Karadzic'in Bosna Hersek'te yaşananların en büyük suçlusu olduğunu ifade etti.

Lahey'deki duruşmada daha önce tanık olarak bulunan Mirsada Malagic ise kararın açıklanacağı günü görecek olmaktan dolayı mutlu olduğunu kaydederek, 'O adam, ben dahil birçok insanın hayatını mahvetti. Bizim 50 yıl boyunca sahip olduğumuz tüm varlığımızı elimizden aldı. En kötüsü de ailemi kaybettim. İki oğlumu, eşimi kaybettim.' dedi.

Toplama kampı mağdurlarından Suljo Kmetas da Karadzic hakkında müebbet hapis cezası verilmesi, aynı zamanda Srebrenitsa dışındaki diğer bölgelerde de soykırım işlendiğinin mahkeme kararıyla onanması gerektiğini vurguladı.

- Radovan Karadzic davası

Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan kanlı savaşta, ülkedeki Sırpların siyasi liderliğini üstlenen Karadzic, savaşın ardından uzun yıllar Dragan Dabic kimliğiyle özgürce yaşadıktan sonra, Sırbistan güvenlik güçlerinin operasyonunda 21 Temmuz 2008'de başkent Belgrad'da tutuklanmış, 30 Temmuz 2008'de ise yargılanmak üzere Lahey'deki mahkemeye sevk edilmişti. 3 Mart 2009'da ilk kez hakim karşısına çıkan Karadzic, hakkındaki suçlamalara ilişkin açıklama yapmazken, avukatı ise müvekkilinin 'masum hissettiğini' aktarmıştı.

2009 yılında başlayan davada savcılığın 337, savunmanın ise 248 olmak üzere toplam 585 tanık dinlenirken, Savcılığın hazırladığı iddianamede Karadzic, ikisi soykırım, beşi insanlığa karşı suç, dördü ise savaş geleneğine aykırı davranmak kategorisine giren 11 ayrı suçtan yargılandı.

İddianamede Karadzic'in, 1991-1995 yılları arasındaki amacının Bosna Hersek'te Müslüman ve Hırvat nüfusu tamamen ortadan kaldırmak olduğu ifade edilirken, Karadzic'in bu süre içerisinde, kontrolündeki birliklerin katliam yaptığından haberdar olduğuna ya da olabileceğine ancak işlenen suçları engellemek adına hiçbir önlem almadığı kaydedildi.

Kaynak: AA