Ukrayna Milletvekili Savçenko'nun Rus Mahkemesinde Yargılanması

Savcı, Savçenko aleyhinde 23 yıl hapis istedi Savçenko’nun avukatı Novinkov: 'Siyasi baskı olmadan bu durum Nadejda’nın serbest bırakılması ile sonuçlanmaz”.

Ukrayna’nın doğusunda Rus gazetecileri öldürdüğü iddiasıyla Rus mahkemesinde yargılanan Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’ya 23 yıl hapis cezası verilmesini istendi.

Savçenko’nun avukatı İlya Novinkov, savcının talebinin bir önemi olmadığını söyleyerek, siyasi baskı olmadan Savçenko’nun serbest bırakılmayacağını belirtti.

Ukrayna Milletvekili Nadejda Savçenko aleyhinde Rostov Bölgesi Donetsk Şehir Mahkemesinde görülen davaya devam edildi. Savcı, mahkeme heyetinden Savçenko’ya “23 yıl hapis cezası verilmesini, 100 bin Rus Rublesi para cezasına çarptırılmasını, tutuklu kaldığı sürenin cezadan düşülmesini” talep etti.

3 Mart’ta devam edilecek duruşmada, Nadejda Savçenko’ya kendisine yöneltilen suç ile ilgili, 'son söz' hakkı verilecek. Mahkeme, Savçenko’nun dinlenmesinin ardından nihai kararın verilmesi için gün belirleyecek.

- 'Siyasi çözüm arıyoruz'

Nadejda Savçenko’nun avukatı İlya Novinkov, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, savcının Savçenko’nun hapiste kalması için mahkeme heyetinden talep ettiği sürenin bir önemi olmadığını söyledi. Novinkov, “Nadejda’nın ne zaman eve döneceğini bu hükümler belirlemeyecek. Eğer (savcılar) 23 yıl değil de 15, 10, 5, 4 yıl isteseler bile, hiç bir şey değişmezdi. Biz siyasi çözüm arıyoruz. Siyasi baskı olmadan bu durum Nadejda’nın serbest kalması ile sonuçlanmaz” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılara yönelik yapılan operasyonlara gönüllü olarak katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu üsteğmen Nadejda Savçenko, 18 - 19 Haziran 2014’te Lugansk bölgesi Sçastye şehri yakınlarında sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti ayrılıkçıları tarafından rehin alınmıştı.

8 Temmuz 2014’te Savçenko’nun Rusya’nın Voronej şehrinde tutuklu bulunduğu ortaya çıkmış, Nadejda Savçenko'nun, Ukrayna’nın doğusunda Rus gazetecileri öldürmekle suçlandığı öne sürülmüştü.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Savçenko’nun tutuklu olarak Rusya’ya sevk edilmesine ilişkin dava açılmıştı.

Savçenko, Ukrayna'da Ekim 2014’te düzenlenen Parlamento seçimlerinde Batkivşçina Partisi’nden aday gösterilerek milletvekili olmuştu. Milletvekili olmasının ardından Savçenko, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine istifasını göndermişti.

Ukrayna Parlamentosu, 25 Aralık 2014’te Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili Savçenko’nun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Ukrayna heyetine dahil edilmesini kararlaştırmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Savçenko’yu Ukrayna Kahramanı unvanıyla ödüllendirmişti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından bu yıl ocak ayı sonunda yapılan açıklamada, tutuklu bulunduğu süre içerisinde açlık grevi yapan Savçenko’nun sağlığının kötüye gittiği bildirilmişti. Bakanlık, Savçenko aleyhinde açılan davayı hukuki değil, siyasi olarak nitelendirmişti.

Savçenko, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi olarak dokunulmazlığı bulunmasına rağmen 8 Temmuz 2014’ten bu yana Rusya’da tutuklu bulunuyor.
Kaynak: AA