Rektör Battal'dan ABB'ye Ziyaret

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, kentin bugün içinde bulunduğu sıkıntıdan kurtulması için her kesin bulunduğu yeri yükseltmesiyle yeniden ayağa kalkacağını belirterek, şehrin bugünlerde pozitif düşünen insanlara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Rektör Battal'dan ABB'ye Ziyaret
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, beraberindeki YYÜ Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Necat Görentaş ile Anadolu Basın Birliği (ABB) Van Şube Başkanı Ayhan Yazlık’ı ziyaret etti. Karşılıklı fikir alışverişinin yapıldığı ve Van ile ilgili önemli konuların görüşüldüğü ziyarette YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, çok önemli konulara değindi. Van’da yapılan her çalışmada, temel noktanın kent olması gerektiğini belirten Rektör Battal, “Birlikte hareket etmeyi, birlik olmayı başaramadığımız sürece başarı gelmez. Enerji birikimi olmadığından, tamamen ferdi düzeyde kalır her şey. Bu düzeyde kalan bir şey Van gibi bir şehri ileriye taşıyamaz. Van’ı ileriye taşımanın yolu herkesin gücü nispetinde bir yerden tutmasıdır. Fakat burada en önemli sorunlardan biri de, öne çıkma veya arkaya kaçma sıkıntısı olmasıdır. Olumlu, güzel bir iş yaptığınız zaman bakıyorsunuz birileri kendisini öne çıkarmaya çalışıyor, olumsuz gittiğinde ise arkaya kaçma söz konusu oluyor. Aslında burada temel nokta Van olmalı. Van için bir şeyler yapılmalı. Fert için değil. Yapılacak işlerde, çalışmalarda yeter ki Van olsun. Herkes burada yapılan işleri kendine basamak olarak kullanırsa, asla Van olarak bir adım ileriye gidemeyiz. Ferdi düşünmememiz lazım. Birlik ve beraberlik ruhunu oluşturmamız gerekir. Van’a benzer bazı iller bunu yapıyor ve başarılı da olmuşlar. İşte bizim bunu başarmamız lazım. Bu da bizim elimizdedir” dedi.

“SERMAYE GÖÇÜNÜN ÖNÜNE GEÇMELİYİZ”

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, ‘Vanlılık ruhu’ oluşturarak, özellikle sermaye göçünün önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, “Van’da en önemli sorun sermaye göçüdür. Sermayeyi burada tutmak gerekir. Van kalifiye göç verirken, öte yandan iş arayan bir göç alıyor. Bu da beraberinde farklı sıkıntılar doğuruyor. Bu, bölgedeki huzursuzluk, sorunlardan oluşuyor. Bazı olumsuz gelişmelerden dolayı Van artık yoruldu. Bizim buradaki duruşumuz düzgün olmalı, kişisel değil, toplum için ne istediğimiz önemli. Van gibi bir şehir batıda olsa, milyonluk bir şehir ve cazibe merkezi olur. Bunun için herkes tuttuğu yerden Van’ı parlatmalı. Tuttuğumuz noktayı parlatırsak Van parlar, matlaşırsa Van matlaşır. Ama her şeye rağmen ben inanıyorum ki Van daha da büyüyecek. Van, üç milyonluk nüfusa hitap edecek bir potansiyele sahiptir. Bünyesinde barındırdığı üç özellikle, yani; tarih, doğa ve kültürel yapısı ile Van farklı bir yerleşim alanı. Dolayısıyla bu üç önemli doku Van’ı ileriye taşır. Bizler üniversiteyi elimizden geldiği kadar kalkındırmaya, bu şehre bir şeyler katmaya çalışıyoruz. Bakanlarla, bürokratlarla görüşerek problemleri çözmek, katkı sunmak için çaba gösteriyoruz. Çalışmalarımız bireysel değil, tamamen toplum yararına, Van yararınadır” diye konuştu.

“VAN’IN BU SÜREÇTE AKLISELİME İHTİYACI VAR”

Van Organize Sanayi Bölgesi’nde başka illere göç etmek zorunda kalan sanayicilere yönelik de açıklamalarda bulunan Rektör Battal, “Sermayeyi kaçırmamamız lazım. Sermaye kaçarsa, istihdam sorunu ortaya çıkar. Van’ın ekonomideki bel kemiği hiç şüphesiz sanayicilerdir. Bir ilde sanayi göçer ve çökerse o il bitme noktasına gelmiş demektir. Onun için bugün Van’ın aklıselime ihtiyacı var. Van geleceği parlak bir şehirdir. Van yarın yürümeye, büyümeye başlarsa kimseye ihtiyacı olmaz. Van’ın gelişimi için, biz üniversite olarak her türlü desteğe hazırız. Bu manada bölgede en iyi teknokenti Van’a kurduk. Van’ın, dolayısıyla bölgenin bu eksikliğini de gidermiş olduk” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA