Akdeniz Üniversitesinde Rektörlük Seçimlerine Doğru

Fen Fakültesi Fizik Bölümü Nükleer Fizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Boztosun, rektörlüğe adaylığını açıkladı Boztosun: 'Özellikle nükleer alanda kendi bilgi, görgüm ve deneyimimle önerdiğim 4 projemiz var. Bu projelerle 2023 hedefinde 1,5 milyar dolar yıllık gelire ulaşan bir Akdeniz Üniversitesi hedefliyoruz'

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Nükleer Fizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Boztosun, üniversite rektörlüğüne adaylığını açıkladı.

Nükleer Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜBA) Müdürü de olan Boztosun, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin en köklü kurumlarından olan Akdeniz Üniversitesinde rektörlüğe aday olduğunu söyledi.

Anlamlı bir gün olan 18 Mart'ta adaylığını açıklamak istediğini belirten Boztosun, 'Üniversitemizi birtakım makyajlar yaparak birtakım küçük projelerle değil daha çok üniversitemizi dönüştürmek için rektör adayı oldum.' dedi.

Boztosun, 2023 vizyonuyla bölgesel, 2071 vizyonuyla uluslararası alanda lider konumu hedefleyen Türkiye'nin ülkenin büyük hedeflerine katkı sağlayan ve ekonomik politikalarıyla sinerji yaratan üniversitelere ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Üniversitenin üçüncü nesil üniversite olarak kendi kendini finanse edebilmesi gerektiğine dikkati çeken Boztosun, bunun için de mega projelere ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

- 'Çocuklarımızın gelmek için can atacağı bir üniversite vadediyorum'

Özellikle nükleer alanda kendi bilgi, görgü ve deneyimiyle önerdiği 4 projelerinin olduğunu anlatan Boztosun, şöyle devam etti:

'Bu projelerle 2023 hedefinde 1,5 milyar dolar yıllık gelire ulaşan bir Akdeniz Üniversitesi hedefliyoruz. Buradan gelen gelirle üniversitemize yüzlerce yerli ve yabancı araştırmacının Ar-Ge çalışması yaptığı, özellikle bu paranın sosyal bilimlerde ve Ar-Ge geliri olmayan bölümlerde birtakım ülkemizin önümüzdeki 10 yıllık, 20 yıllık, 30 yıllık stratejik belgelerini yazacak sosyal bilimler alanındaki birtakım çalışmalara kaydırılmasını hedefliyoruz. Bu vizyonla yola çıktık, Akdeniz Üniversitesini sadece bölgesel bir aktör değil, ulusal ve uluslararası alanda bilinen bir üniversite haline dönüştürme hedefimiz var. Sonucunda da çocuklarımızın gelmek için can atacağı bir üniversite vadediyorum.'

- Prof. Dr. İsmail Boztosun

Evli ve 2 çocuk babası olan Boztosun, 10 Ocak 1973'te Kayseri'de doğdu. Oxford Üniversitesi Fizik Bölümü Nükleer Fizik Bilim Dalında sürdürdüğü doktorasını 2000'de ödül alarak tamamlayan Boztosun, doktora çalışmaları süresince aynı üniversitede öğretim elemanı olarak görev yaptı.

Doktorası sırasında nükleer reaksiyonlara ilişkin geliştirdiği 'yeni çiftlenim potansiyeli' konusunda dünyanın çeşitli bilim kurumlarına çağrılarak konferanslar veren Boztosun, bu modelin deneyini gerçekleştirmek için Avustralya Ulusal Üniversitesinde yapılan deneyler modelin başarılı olduğunu gösterdi.

2000-2002 yıllarında İngiltere Portsmouth Üniversitesinde uygulamalı matematik alanında doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan Boztosun, 2002'de Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü'nde yardımcı doçent, 2005'te doçent ve 2010'da Akdeniz Üniversitesi'nde profesör oldu.

Boztosun, 2005'te Türk Fizik Derneği tarafından verilen UNESCO 2005 Dünya Fizik Yılı Prof. Dr. Şevket Erk Genç Bilim İnsanı Ödülü, 2007'de Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü, 2010'da TÜBİTAK Temel Bilimler Teşvik Ödülü ve 2013'te de Akdeniz Üniversitesi Özel Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.
Kaynak: AA