CHP'li Çetin Osman Budak'tan, Turizm Sektörüne Yüzde 100'Lük Destek Teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, turizmde yaşanan gerileme ile birlikte ortaya çıkacak istihdam kaybının azaltılması amacıyla kanun teklifi hazırladı. Budak, 12 ay açık kalan ve işçi çıkarmayan işletmeler için 100 TL’lik sigorta prim desteğinin 200 TL olarak uygulanmasını önerdi. Budak, “İstihdam üzerindeki yüklerin azaltılması, tesislerin 12 ay açık kalmasına, turizm emekçilerinin de 12 ay çalışmasına katkı sağlayacak” dedi.

CHP'li Çetin Osman Budak'tan, Turizm Sektörüne Yüzde 100'Lük Destek Teklifi
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Kanun teklifi ile aylık 100 TL olarak uygulanan sigorta prim desteğinin, turizm işletme belgeli tesisler için 12 ay açık kalması ve istihdam edilen personel sayısının korunması koşuluyla yüzde 100 arttırılarak hesaplanması öngörüldü.

Buna göre; turizm işletme belgeli tesislerde çalışanlar için sigorta prim desteği 200 TL olarak uygulanacak ve fark Hazine Müsteşarlığı tarafından karşılanacak.

Teklifin gerekçesinde turizmin, stratejik ve Türkiye’ye uzun yıllar katkı sağlayacak sektörlerin başında geldiğini kaydeden Budak, “İstihdam potansiyeli ve sağladığı döviz girdisiyle Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıyan turizm, cari açık için ilaç niteliğindedir. Turizm ayrıca taşımacılıktan kuyumculuğa, tarımdan hayvancılığa, tekstilden dericilik ve inşaat sektörüne, turizm merkezlerindeki mahalle bakkalına kadar 54 sektörü etkilemektedir” dedi.

Turizmin ülke ekonomisine gelir ve istihdam olarak katkısının arttırılabilmesi için, 12 ay turizm hareketliliği sağlayacak altyapının oluşturulması gerektiğini vurgulayan Budak, “Turizmin 12 aya yayılamaması, bu alanda uzmanlaşmış turizm emekçilerini de mevsimlik işçi konumuna düşürmekte, emekleri ile bu sektörü ayakta tutan turizm çalışanları kış aylarında geçimlerini sağlamakta zorlanmaktadır. Çözüm üretilemediği için işsiz turizmciler tablosu her yıl karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.

SOSYAL PATLAMA RİSKİ

Türkiye’nin bozulan imajı, Rusya ile yaşanan uçak krizi, Suriye’deki savaş ve yaşanan terör olayları nedeniyle turizm sektöründe 2015 yılında başlayan daralmanın, 2016’da ağır bir çöküntüye dönüşeceğinin görüldüğünü kaydeden Budak, “Ocak-Şubat dönemindeki gerilemenin tüm yıla yayılması durumunda yaklaşık yüzde 30’luk daralma yaşanacağı, 10-12 milyar dolarlık kayıp riskiyle birlikte, 400 bin düzeyinde turizm çalışanının işini kaybedeceği hesaplanmaktadır. İşsizlik oranının yüzde 10’ları aştığı bir dönemde ve yaklaşık 3.2 milyonu işsiz olduğu bir süreçte, 400 bin kişinin işsizler ordusuna eklenmesi, sosyal sorunları beraberinde getirebilecektir” şeklinde konuştu.

AFETİ GÖRMEZDEN GELİNEMEZ

Hükümetin turizmde yaşanacak krizle ilgili 9 maddelik bir plan açıkladığına dikkat çeken Budak, “Öngörülen destekler afet boyutlarına ulaşan krize çare olmaktan uzaktır. Ayrıca, turizm çalışanları ve esnaflar da yok sayılmıştır” dedi.

Budak şöyle devam etti:

“Bir yandan krize odaklanan bir yandan da turizmin 12 aya yayılmasını sağlayacak yeni bir destek sisteminin oluşturulması gerekliliği açıktır. İstihdam üzerindeki yüklerin azaltılması, konaklama tesislerinin 12 ay açık kalmasına destek olacaktır. İşletmeciler de sağlanacak desteklerle 12 ay faaliyet göstermek için daha yoğun çaba içine gireceklerdir. Turistik tesislerin tüm yıl açık kalması, ülke ekonomisine daha fazla katkı ve turizm emekçilerinin de 12 ay çalışması anlamına gelecektir.”
Kaynak: İHA