Doğu Guta'da Böbrek Hastaları Ölümle Karşı Karşıya

Suriye rejiminin ablukası altındaki Doğu Guta'daki tek diyaliz ünitesi böbrek hastalarının tedavisinde yetersiz kalıyor.

Suriye'de Beşşar Esed rejiminin 8 aydır kuşatma altında tuttuğu başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesindeki böbrek hastalarının ölümle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların durdurulması anlaşmasının diğer boyutu olan kuşatma altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılmasının rejim güçleri tarafından engellenmesi nedeniyle halen insani yardımın ulaşmadığı Duma'daki sahra hastanesinde çalışan Doktor Adnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Duma'da tek diyaliz ünitesi olduğunu ve Birleşmiş Milletler'in (BM) 13 Şubat'ta Suriye Kızılayı aracılığıyla ilçeye gönderdiği tıbbi malzemelerin kısıtlı olduğunu söyledi.

Tek diyaliz ünitesinin ve kısıtlı tıbbi malzemelerin böbrek yetmezliği çeken hastaların tedavisi için yeterli olmadığını belirten Adnan, durumları çok ciddi olan 16 hastanın hayat mücadelesi verdiğini ifade etti.

'Hastanenin diyaliz bölümü günlük 10 hastaya bakıyor, Duma'ya yeteri kadar tıbbi malzeme girmedi' ifadesini kullanan Adnan, Doğu Guta bölgesindeki diğer ilçe ve beldelerdeki çok sayıda hastanenin de tıbbi malzeme sıkıntısı çektiğini dile getirdi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Danışmanı ve Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, 9 Mart'ta, Suriye'de kuşatma altındaki Darayya ve Duma dahil 6 bölgeye yardım ulaştırmak için rejimin onayını ve güvence beklediklerini açıklamıştı.

BM, Suriye rejiminin uyguladığı abluka sebebiyle 7 ay tıbbi yardımın girmediği Doğu Guta'ya 13 Şubat'ta Suriye Kızılayı aracılığıyla yardım ulaştırmıştı.

Doğu Guta'daki ilçe ve beldelere 4 yıldan bu yana karadan ve havadan saldıran Esed güçleri, söz konusu bölgeye insani yardımın girmesine izin vermiyor. Muhaliflerin kontrolündeki bölgeye uzun zamandan bu yana elektrik ve su verilmiyor.

Kaynak: AA