Aliyev Açıklaması 'Ülkeler Siyasi Gerginliğin Azaltılması İçin İşbirliği Yapmalı'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü’de53 ülkeden 300’den fazla temsilcinin katıldığı 4. Küresel Bakü Forumu’nda gerçekleştirdiği konuşmasında, “Ülkelerin ve hükümetlerin, siyasilerin gerginliğin azaltılması için rol alması, işbirliği yapması, karşılıklı anlaşma ve saygı için ortam sağlamaları gerekiyor. Aksi takdirde, durum kötüleşmeye devam edecek” dedi.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de “Çok Kutuplu Dünyaya Doğru” konulu 4. Küresel Bakü Forumu çalışmalarına başladı.

2 gün sürecek forumda küresel güvenlik, bölgesel dinamiklik ve tehlikeler, ekonomik etkilerin önemi ve eşitsizliği, Batı’nın zayıflaması ve küresel ekonomik zorlukların sonuçları, iklim değişikliği ve enerji politikası, petrol üretici ülkelerin rolü, çok kültürlülük, dinler arası diyalog ve karşılıklı entegrasyon gibi önemli konular müzakere edilecek. Küresel Bakü Forumu’na Arnavutluk, Karadağ, Bulgaristan, Makedonya, Bosna Hersek, Gürcistan Cumhurbaşkanları, Birinci Cumhurbaşkanı Yardımcısı, 27 eski cumhurbaşkanı, 23 eski başbakan ve çok sayıda yetkili, uluslararası örgüt başkanları, siyasetçiler ve uzmanlar dahil olmak üzere 53 ülkeden 300’den fazla temsilci katılıyor.

Forumda açılış konuşmasını yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Küresel Bakü Forumu’nun iyi bir geleneğe çevrilmesinden çok memnunum. Müzakere konularının herkes ve tüm insanlık için önemli. Ülkelerin ve hükümetlerin, siyasilerin gerginliğin azaltılması için rol alması, işbirliği yapması, karşılıklı anlaşma ve saygı için ortam sağlamaları gerekiyor. Aksi takdirde, durum kötüleşmeye devam edecek” dedi.

Azerbaycan’da petrolden sonraki dönemin başladığını belirten İlham Aliyev, “Bu, üretimin azaltılması ile değil petrolün fiyatının 4 kez düşmesi ile ilgilidir. Hiç kimse buna hazır değildi. Biz aktif olarak bunun olumsuz etkilerini azaltmaya çalışmalıyız. Şimdi mali durumumuz normaldir. Bütçemiz petrolün varil 25 dolar olması temelinde hesaplandı. Bizim Devlet Petrol Fonu’nda yeterince rezervlerimiz var. Doğru yönde ilerliyoruz ve ekonomiyi çeşitlendirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Güney Gaz Koridoru projesinin Bakü’den İtalya’ya kadar uzanacağını vurgulayan Aliyev, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “29 Şubat’ta 11 ülke ve Avrupa Birliği’nin imza attığı belgeyle Azerbaycan, bu stratejik projeyi hayata geçiren ülke olarak tarihe geçti. Hırvatistan ve Karadağ’ın da bu projeye katılacağına inanıyorum. Temel amacımız bunu ticari projesi olarak hayata geçirmek. Enerji siyasi araç olarak kullanılmamalı, siyasi araçları iş alanına müdahale etmemelidir. Petrol fiyatları uzun süre aşağı düzeyde kalmayacak. Avrupa’da doğalgaza ihtiyaç artacaktır. Biz gereksiz rekabetten kurtulmalıyız. Enerji ve siyasete ayrı bakmalıyız ki, başarı kazanalım”

Gürcistan çeşitli işgalciler yüzünden acılar çektiğini belirten Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, “Rusya topraklarımızın yüzde 20’sini işgal etmiş, nüfusumuzun yüzde 15’i Gürcü oldukları için kendi ülkelerinde göçmene dönüştü. Biz büyük devletlerin etkisi altında yaşamak istemiyoruz. Geçtiğimiz yıl bu dramatik durumu dost Ukrayna’da gördük, Kırım işgal edildi, ülkenin doğusunda savaş başladı.

Komşu ülkeler köprülerin kurulmasına, ortaklığın oluşturma çalışmalı, işgale yol vermemelidir. İşgalden etkilenen ülkenin temsilcisi olarak belirtmek isterim ki, Gürcistan küresel terörizme karşı mücadelede aktif yer alır, Afganistan’da barış misyonunda yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Margvelaşvili,”Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan birlikte büyük enerji ve ulaşım projeleri hayata geçiriyor. Bu güvenlik projeleri daha fazla dostların kazanılmasına yol açacaktır. Güney Gaz Koridoru, Bakü-Tiflis-Kars demir yolu daha fazla arkadaş edinmeye neden olacaktır. Gürcistan dünya okyanusuna çıkışı olmayan 14 ülkeye bu imkandan yararlanma imkanı sağlar. Biz aynı projeleri Çin’den, ABD’li dostlarımızla hayata geçirmeye çalışıyoruz. Güney Kafkasya Doğu Avrupa’nın işbirliği için önemli bir köprü rolü oynamaktadır” dedi.

Kaynak: İHA