Çek Cumhuriyetinden Türkiye'ye Sığınmacı Ve AB Desteği

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek, sığınmacı sorunuyla ilgili en büyük sıkıntıyı Türkiye’nin çektiğini dile getirdi. Zaoralek, Çek Cumhuriyeti olarak yaklaşık 400 bin euro maddi yardımda bulunacaklarını açıkladı.

Çek Cumhuriyetinden Türkiye'ye Sığınmacı Ve AB Desteği
Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek ve Çek Cumhuriyeti Ticaret Odası heyeti, İzmir Ticaret Odasını ziyaret etti. İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak ile görüşen heyet özellikle sığınmacı sorunu ve Türkiye’nin Avrupa Birliğine üyeliği konusunu masaya yatırdı.

“MÜLTECİLERE 400 BİN EURO MADDİ YARDIMDA BULUNACAĞIZ”

Sığınmacı sorunuyla ilgili en büyük sıkıntıyı Türkiye’nin çektiğine değinen Çek Bakan Zaoralek, “Özellikle göç problemini karşılıklı işbirliğiyle çözmemiz gerekiyor. Bu nedenle hem İzmir’deki hem de çevresindeki genel durumu incelemek istiyorum. Çek Cumhuriyeti olarak biz de yardım kararı aldık. Yaklaşık 400 bin euro maddi yardımda bulunacağız. Ama bunun dışında diğer katkılar içinde girişimde bulunmak istiyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE DESTEK VERİYORUZ”

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda Çek Cumhuriyeti olarak Türkiye’nin yanında oldukları mesajını veren Zaoralek, şunları söyledi:

“Türkiye’nin AB üyeliği konusunda sizi Çek Cumhuriyeti olarak destekleyen ülkelerden biriyiz. Ülkemizdeki bütün siyasi partiler arasında bu konuda uzlaşı var. Bu nedenle Çek Cumhuriyeti olarak bu konuda partneriniz olduğumuzu söylemek isterim. Biz Çek Cumhuriyeti olarak bu konuda size her zaman destek vermeye devam edeceğiz. Size söz verebilirim. Mülteci konusunda karşılıklı yakın işbirliği ile bu sorunu en iyi yolla çözüme ulaştırabiliriz.”

Bakan Zaoralek, ayrıca vize konusunda da ellerinden geleni yapmak istediklerini dile getirdi.

“MÜLTECİ SORUNUNA PARADAN ÖNEMLİ ÇÖZÜM SUNULMALI”

Rebii Akdurak da, Suriyeli sığınmacılarla ilgili bir insanlık dramı yaşandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de 2.6 milyon Suriyeli olduğu söyleniyor. Sadece İzmir’de 200 bin üzerinde Suriyeli yaşıyor. Şu an nüfusumuzun yüzde 4’ü kadar Suriyeliyi ağırlıyoruz. Bunların bize direk olarak yansımaları var. Gelen insanlar her şeyini bırakmış ve dolayısıyla gıdadan giyime, eğitimden sağlığa büyük ihtiyaçları var. Ayrıca bunların yarın öbür gün topluma yansımaları nasıl olacak, işe ihtiyaçları var, eğitime ihtiyaçları var. Bunu da Türkiye nasıl kaldıracak. Biz iş adamları olarak hem bunun AB ile beraber çözümlenmesi düşüncesindeyiz. Bunun yanında tabi ki Türkiye ile birlikte en büyük sıkıntıyı çeken Yunanistan. Yunanlı dostlarımız da bize yaptıkları ziyaretlerinde sıkıntı duyduklarını ve bir şeyler yapılması düşüncesinde. En üzücüsü de kaçış esnasında başta çocuklar olmak üzere bir çok insanın hayatını kaybetmesidir. Dolayısıyla buna ortak bir tavır olmalı. 3 milyar euro, 3 milyon kişiye bin euro demek. Paradan daha önemli çözümler sunulmalıdır.”

“BİZ AB GİBİ TÜRKİYE’YE YÖNELMEK İSTİYORUZ”

Çek Cumhuriyetine ilk fırsatta ziyarette bulunacaklarını belirten Meclis Başkanı Akdurak, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek gerektiğini ve iki ülke arasında ihracat ve ithalat rakamlarını artırma hedefinde olduklarını söyledi.



Prag ile İzmir’in kardeş şehir olduğunu dile getiren Akdurak, ticaret odası olarak kardeş oda olmak istediklerini ifade etti.

Bakan Zaoralek de anlaşma fikrinden büyük mutluluk duyacağını belirterek, ilk ziyarette anlaşmayı yapmaları gerektiğini kaydetti.

Türkiye’nin Çek Cumhuriyeti için çok önemli 20 ülke arasında yer aldığını vurgulayan Zaoralek, “Bizim ülke ekonomimiz iyi durumda hali hazırda da pozitif dönem içerisindeyiz. Bu nedenle ekonomimizi daha çok çeşitlendirmek istiyoruz. Çünkü sadece AB piyasası üzerine odaklanılmış durumda. Oysa Türkiye ekonomisi de çok güçlü ve biz Türkiye’ye de yönelmek istiyoruz. Ziyaretimizin en önemli noktalarında biri ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek” dedi.

Kaynak: İHA