EPDK Başkanı Yılmaz Enerji Masası'na Konuk Oldu Açıklaması (3)

'İç Anadolu ve Batı kesiminde teknik kayıp ve kaçak ideal noktada, Avrupa ortalamasını yakalamış durumdayız''Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde elektrikteki kayıp ve kaçak için dağıtım şirketlerinin daha dinamik bir yapıya kavuşmalı ve sorunun çözümü için koordineli bir şekilde çalışıyoruz''Doğalgazdan elektrik üretiminde iki önemli kısmı var, ilki verimliliğin artırılması, ikincisi doğalgazın elektrikteki üretim payının düşürülmesi'.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrikte kayıp ve kaçağa ilişkin, 'İç Anadolu ve Batı kesiminde teknik kayıp ve kaçak ideal noktada, Avrupa ortalamasını yakalamış durumdayız. Doğuda ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde dağıtım şirketlerinin daha dinamik bir yapıya kavuşarak, tekniğin ötesindeki birtakım sosyal projelerle, sorunun üstesinden gelecek her türlü gayreti göstermekteyiz' dedi.

Anadolu Ajansı Enerji Masası'na konuk olan Yılmaz, enerji piyasası gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Kaçak elektriğe ilişkin soruya Yılmaz, kayıp kaçakla ilgili kurum olarak teknolojik gelişmelerin yakından takip edildiğini ve kaçağa karşı ciddi bir şekilde mücadele içinde oldukları şeklinde cevap verdi.

Yılmaz, elektrikteki kayıp ve kaçağın, Türkiye'nin ciddi bir sorunu olduğunu, elektrik üreticisinden, dağıtıcısına ve tüketicisine kadar hiç kimsenin bu durumdan kazançlı olmadığını belirterek, 'Tüm dağıtım şirketlerimizle bu hususta her türlü yardımlaşmayı, koordinasyonu el birliğiyle yapmaktayız. Konu ile ilgili birtakım Ar-Ge çalışmalarımız da var' diye konuştu.

Kayıp ve kaçak probleminin yıllardır var olduğunu ve bugüne ait bir problem olmadığını hatırlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti;

'İç Anadolu ve Batı kesiminde teknik kayıp ve kaçak ideal noktada, Avrupa ortalamasını yakalamış durumdayız. İçinde bulunduğumuz siyasi durum, sosyolojik durum ve oradaki birtakım hadiselerimiz var anlatmaya gerek yok. Hiçbir olay hiçbir bölgeden bağımsız değildir, bunun özellikle altını çizerek söylüyorum. Ülkemizin doğusundaki ve güney doğusundaki problemlerin çözüm noktasına doğru hızla ilerlememiz, kayıp ve kaçak noktasında da ciddi adımlar atmamıza vesile olacaktır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde birtakım uzaktan okuma sistemleri, bunun dışında dağıtım şirketlerinin daha dinamik bir yapıya kavuşarak, tekniğin ötesindeki bir takım sosyal projelerle, sorunun üstesinden gelecek her türlü gayreti göstermekteyiz. Belki ilerde bir takım çalışmalar yaparak birtakım sosyal içerikli kamu spotu da yapabiliriz. Çünkü komşun eğer kaçak kullanıyorsa bunun sana zararı vardır. Sen kaçak elektrik kullanıyorsan komşuna, dağıtım şirketine ve bütün ekonomiye zararı vardır. Bu sorun, inanın, Türkiye’nin enflasyonunu da etkiliyor'

Yılmaz, kayıp kaçakta trendin aşağı doğru ilerlediğini ve sorunun çözümü için ümidinin son derece kuvvetli olduğunu dile getirdi.

Elektrik tedariği ile ilgili soruya ise 'Bize müracaat edildiği taktirde biz hukuki, ekonomik ve güvenlik ile ilgili valiliklerden güvenlik birimlerinden ciddi bir şekilde araştırıyoruz. Bu hususta adil nokta neyse gerçekten onu yakalamaya çalışıyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

Dağıtım şirketlerinin mücbir sebeplerle enerji temininde sıkıntı yaşaması halinde EPDK'nın bunu dikkate almak zorunda oluğunun altını çizen Yılmaz, aksi halde Türkiye'de dağıtım şirketlerinin faaliyetlerini sürdürmesinin zorlaşacağını belirtti.

- 'Şimdiki doğalgaz santrallerimiz ciddi bir şekilde verimli'

Doğalgazdan elektrik üretiminde verimliliğin ve genel üretim içerisindeki payının düşürülmesinin en önemli iki unsur olduğunu söyleyen Yılmaz, sözlerini şöyle sonlandırdı;

'Uzun zamandan beri Türkiye’nin elektrik ihtiyacının belirli bir bölümü doğalgaz santralleri ile karşılanmakta. Eski doğalgaz santrallerimiz verimsiz doğalgaz santralleriydi. Teknolojik gelişmeyi verimliliğe yansıtamıyorsan, bu dinamik piyasada devam etme şansın yok. Dolayısıyla şimdiki doğalgaz santrallerimiz ciddi bir şekilde verimli santraller. Eski santrallerimiz, yenilenme ve verimlilik artışı için bize müracaatlarını yapmakta. Bu hususta lisansların askıya alınması gündemde. Yıkıp yeniden santral yapmak istemektedirler. Bu da çok doğal bir şey. Yerli kaynaklarınızla enerji arz güvenliğinde ne kadar çok mesafe alırsanız, uluslararası arenada enerji alanında o kadar dimdik durup başarılı olursunuz. Bizim durmadan, hiç zaman kaybetmeden doğalgaz santrallere bağımlılığı mümkün olduğu kadar azaltmak ve yerli kaynaklarımızı da o derece aktif hale getirmemiz lazım.'

(Bitti)
Kaynak: AA