Tayland Suriyeli Sığınmacıların Avrupa'ya Geçiş Rotası Haline Geldi

Tayland, Suriye'deki çatışmalardan kaçan ve Avrupa ülkelerine gitmek isteyen sığınmacılar için geçiş noktası haline geldi.

Ülkedeki Suriyeli sığınmacılara yardımcı olmaya çalışan insan hakları avukatı Kohnwilai Teppunkoon-ngam, Bangkok Post'a yaptığı açıklamada, 'İnsan kaçakçıları, Suriye'deki çatışma ve kaos ortamından kaçan sığınmacıları kazanç kapısı olarak görüyor ve içinde bulundukları zor durumdan faydalanıyor' ifadesini kullandı.

Sığınmacıların sahte pasaport çıkartmak için insan kaçakçılarına yaklaşık 5 bin dolar ödediklerini belirten Teppunkoon–ngam, 'Ancak ne yazık ki Tayland'daki sistem, insan kaçakçıları yerine onları ağlarına düşüren göçmenleri cezalandırıyor. Tayland'ın Uluslararası İnsan Kaçakçılığı Protokolünü imzalamamış olması, insan kaçakçılarını cesaretlendiriyor' dedi.

Kendini Mustafa olarak tanıtan bir Suriyeli sığınmacı da Bangkok Post'a yaşadıklarını şöyle anlattı:

'2013'te Suriye'den kaçıp Birleşik Arap Emirlikleri'ne gittim. Tek amacım İsveç'e gitmek ve sığınma talebinde bulunmaktı. Birleşik Arap Emirlikleri'nde tanıştığım bir insan kaçakçısına sahte pasaport için 4 bin 600 dolar ödedim. Bana Tayland'ın Suriyeli sığınmacılara yardım etmek için AB ile anlaşma imzaladığına dair yalan söyledi ve beni Bangkok'a getirdi. Havaalanında sahte pasaportumla yakalandım ve iki yıl hapse mahkum edildim.'

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Bangkok'taki ofisinde çalışan Vivian Tan ise Tayland'daki hapishanelerde ülkeye yasadışı yollardan giriş yaptığı için gözaltına alınan çok sayıda Suriyeli bulunduğunu söyledi.

Kaynak: AA