Pilot Bölge Talas'ta Kent Bilgi Sistemi Son Aşamada

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belediyelerin yazılımlarının millileştirilmesiyle tasarrufu için başlattığı ve ilk olarak Talas’ın pilot bölge seçildiği Kent Bilgi Sisteminin son aşamasına gelindi.

Pilot Bölge Talas'ta Kent Bilgi Sistemi Son Aşamada
Arazideki çalışmaların tamamlanmasının ardından yazılımın da geliştirildiği çalışma Yaman Dede Kültür ve Sanat Evinde, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu’na sunuldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin yaptığı sunumda sistemin uygulanabilirliği ile artısı ve eksisi gibi yönleri ele alındı.

Yaklaşık bir yıl önce başlatılan çalışmaların artık son aşamalara geldiğini belirten Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, "Şuana kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı özellikle ortofoto harita üretimi, akabinde yazılım geliştirmeyle birlikte kent bilgi sistemleriyle ilgili bir uygulama geliştirmiş oldu." dedi.

Başkan Palancıoğlu, projenin Türkiye genelinde Elazığ, Ardahan ve Kırşehir il belediyelerinde pilot olduğunu anlatarak, "Tek ilçe belediyesi olarak Talas pilot bölge seçilmişti. Talas, Türkiye Belediyeler Birliğinin Belediye Bilgi Sisteminin uygulandığı tek pilot belediye de olmuştu. Bunun tanıtımı önümüzdeki günlerde yapılacak. Dolayısıyla hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hem de Türkiye Belediyeler Birliği tarafından pilot bölge olarak çalışılan bir belediye olduk. Bu iki projeyi birleştiren bir çalışma yapıyoruz. Böylelikle bu çalışmalar akıllı kente doğru bir altlık teşkil edecek. Ülke kaynaklarını en iyi şekilde kullanma açısından bu çalışma çok önemli" şeklinde konuştu.

Sistemin Talas’a katacağı değeri anlatan Başkan Palancıoğlu, "Tüm verilerimizi bilgisayar ortamında sorgulanabilir ortamda akıllı hale getiriyoruz. Dolayısıyla kamu kaynaklarını en iyi şekilde kullanmak, kenti dinamik şekilde yönetmek için büyük bir altlık olacak. Bu şuna benziyor; cebinizde paranız var ama muhasebe sisteminiz yok, verilerinizi elden takip ediyorsunuz. Ama bu sistemle birlikte artık muhasebe sistemimiz var. Şehre ait tüm veriler kayıt altına alınıyor, sorgulanabiliyor ve güncellemesi yapılabiliyor. Elektronik ortamda canlı bir Talas var." ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemi Daire Başkanı Akın Kısa ise, Talas’ın kamu eliyle üretilen yazılımların müşterek test edildiği ilk belediye olduğunu anlatarak, "Yerel yönetimlerin bu konudaki ihtiyaçlarını sağlanması hedeflenmekte. Ayrıca bir tasarruf projesi oldu. 1394 belediyenin yıllık lisans maliyeti her bir belediye için yüksek meblağları oluşturuyor. Projeyle hizmet kalitesi artacak ve yereldeki veri merkezde bütünleşecek." diye konuştu.

Kaynak: İHA