Arap Ülkelerindeki Yolsuzluk Sorunu

Fas Yolsuzlukla Mücadele Merkezi Kurulu Başkanı Ebu Dirar: 'Arap ülkeleri, elde ettikleri ekonomik gelişmeyi yolsuzluk, rüşvet, vergi kaçırma ve siyasi nüfuzun suistimali nedeniyle kaybediyor' 'Mali kaynaklar, yatırıma veya sosyal harcamalara değil, şahısların maslahatına harcanıyor'.

Fas Yolsuzlukla Mücadele Merkezi Kurulu Başkanı Abdusselam Ebu Dirar, Arap ülkelerinde ekonomik büyümenin önündeki en büyük engelin, yolsuzluk, rüşvet, vergi kaçırma ve siyasi nüfuzun suistimali olduğunu söyledi.

Ebu Dirar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Bazı Arap ülkelerinde yolsuzlukla mücadelede hukuki altyapının zayıf olması nedeniyle yolsuzluklar kurumlar içinde yaygın hale geldi' dedi.

Ebur Dirar, 'Arap ülkeleri, elde ettikleri ekonomik gelişmeyi yolsuzluk, rüşvet, vergi kaçırma ve siyasi nüfuzun suistimali nedeniyle kaybediyor. Arap ülkelerindeki yolsuzluk, sosyal kalkınmayı ve ekonomik büyümeyi sınırlıyor. Mali kaynaklar, yatırıma veya sosyal harcamalara değil, şahısların maslahatına harcanıyor ve bu durum gelir adaletini bozuyor' değerlendirmesinde bulundu.

Arap Baharı sürecinde vatandaşların ve gençlerin, yolsuzlukla mücadele, zorbalığa karşı duruş ve insan onurunu temel istekleri olarak dile getirdiklerine değinen Ebu Dirar, 'Arap Baharı'nın bu noktada gerekli devamlılığı sağlamadığını ve ihtiyaç duyulan önerileri sunamadığını vurguladı.

Fas'ın yolsuzlukla mücadele göstergelerindeki düşüşe dikkati çeken Ebu Dirar, bunun ülkede yolsuzlukla mücadele konusunda bir stratejinin var olmayışından kaynaklandığını anlattı.

Fas'taki yolsuzluğun, gayrisafi milli hasılaya oranla resmi rakamlara göre, yüzde 1 ile 3 arasında olduğunu ve yılda yaklaşık 4,1 milyar dolar vergi kaçırıldığına işaret eden Ebu Dirar, ülkesindeki yolsuzlukla mücadele kanunlarının henüz uluslararası standartlarda olmadığını ve yolsuzluğun engellenmesi için bu minvaldeki kanun tatbikinin şart olduğunu vurguladı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütünce yayımlanan son rapora göre Fas, yolsuzluk konusunda dünya sıralamasında 168 devlet arasında 88. sırada yer almıştı. Buna karşın Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), sırasıyla 22. ve 23. sırada yer alarak en üstlerdeki Arap ülkeleri olmuştu.

Rapora göre, dünya genelindeki yolsuzluk sıralamasında ilk 10 ülke arasında Arap ülkelerinden Yemen, Suriye, Libya ve Irak yer almıştı.
Kaynak: AA