35 Yıldır Üç Milyonun Üstünde Su Sayacı Ayarladı Ve Tamir Etti

Afyonkarahisar’da 35 yıldır su sayacı tamiratı yapan ve mesleğine büyük bir aşkla bağlı olan Mehmet Celep, bugüne kadar yaklaşık 3 milyonun üzerinde su saatinin ayarını ve tamirini yaptığını söyledi.

Afyonkarahisar’da 1980 yılından bugüne kadar su saati tamiratı yapan Mehmet Celep, çırak yetişmediğinden dolayı mesleğin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu kaydetti.

2002 yılında emekli olduğunu fakat mesleğe olan tutkusundan dolayı bırakamadığını belirten Celep, "35 yıldır aralıksız Afyonkarahisar’da bu mesleği yapıyorum. Önceki yıllarda su saati tamiratı daha çoktu. Günlük tahminen 40 ile 50 civarında su saati tamiratı yapıyordum. Ama son yıllardaki teknolojik gelişmelere bağlı olarak su saatleri de kartlı sisteme dönüyor. Son yıllarda 2-3 saat tamiratı yapıyoruz. Meslek itibariyle toplamda 3 milyonun üzerinde su saatinin ayarını yapmışımdır" dedi.

Su saatlerindeki arızaların genelde şebeke kirliliğinden kaynaklandığını vurgulayan Celep, "Daha çok arıza kaynakları kış şartlarıdır. Don ve soğuk nedeniyle su saatleri etkilenir. Özü odur. Sonucunda su saatleri patlar. Ben de patlayan su saatinin içini değiştirir. Çalışır vaziyete getirmek için su saatinin ayarını yaparım. Malzemeleri değiştirdikten sonra ayar masamızda gereken testlerin sonucunda su saatini kullanılabilir hale getiririm. Daha sonra belediyelerin resmi prosedürleri var. Onlardan da olur alındıktan sonra aboneye teslim edilir" diye konuştu.

MESLEĞİMİ ÇOK SEVİYORUM

Son 5 yıldır su saati tamiratında ciddi düşüşlerin olduğunun altını çizen Celep, belediyelerin ve muhtarlıkların kartlı su saati sistemine geçtiğini belirtti.

Kartlı su saati sisteminin meslek için ciddi sıkıntılar doğurduğu belirten Celep, "Afyonkarahisar’da su saati tamiratı olarak daha önceden çok meslektaşımız vardı. Ama para kazanamadıkları için dükkanları kapattılar. Su saati tamiratlarına belediyelerimiz iyi gözle bakmadığı için mesleğimizin ömrü 4-5 yıl kaldı. Ben emekliyim. Mesleğime de seviyorum. İleriki süreçte ne olur belli değil" dedi.

Belediyelerin ve köy muhtarlıkların su saatlerinde kartlı sisteme geçmelerinde haklı olduklarını ifade eden Celep, "Kartlı sistem saatler, bizim mesleğin sonunu getiriyor fakat belediyeler ve muhtarlıkların su parası toplamakta sıkıntıları var. Onlar da haklılar kendilerine göre. Ama o kartlı sistem su saatleri çok pahalı ve abonelere külfet getiriyor. Bizim insanımızın maddi durumları zaten belli. Umarım ileride ciddi sıkıntılar yaşanmaz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA