Haşim Taçi Kosova'nın 5. Cumhurbaşkanı Seçildi

İktidardaki Kosova Demoktrarikk Partisi (PDK) lideri ve Kosova Başbakan Yardımcısı ile Dışişleri Bakanı Haşim Taçi, Kosova’nın yeni cumhurbaşkanı oldu.

Haşim Taçi Kosova'nın 5. Cumhurbaşkanı Seçildi


Kosova Meclisi’nin olağan genel kurul toplantısında yapılan oylamanın 3’üncü turunda 71 oy alan Haşim Taçi, Kosova’nın yeni cumhurbaşkanı oldu. Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Meclis kürsüsünde konuşan Taçi, sözlerine milletvekilleri, ülkede görevli büyükelçiler ve uluslararası misyon şeflerine teşekkür ederek başladı.



Taçi, “Öncelikle bana güvenmiş olduğunuz için siz milletvekillerine teşekkür etmek isterim. Ülkemizde görev yapan büyükelçilere de teşekkür etmek isterim. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde bizi yalnız bırakmadınız. Bana olan inancınız Kosova için yeni bir umut olacaktır. Anayasa ve yasalar çerçevesinde yeni bir Kosova için, halkım için, daha refah bir ülke için çalışacağıma söz veriyorum” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Kosova Meclisi Genel Kurul toplantısı olaylı başladı.

Muhalefet milletvekilleri Haşim Taçi’nin cumhurbaşkanı seçilmesini engellemek için yine göz yaşartıcı gaz attı.

Muhalefet milletvekilleri, ara verilen toplantının devamında tekrar gazlı protestosunu sürdürdü. Bunun üzerine gazlı protesto eyleminde yer alan muhalefet milletvekillerine oturumdan uzaklaştırma cezası verildi.

Haklarında uzaklaştırma kararı alınan muhalefetin 11 milletvekili karara uymadı. Meclisteki yerlerini alan muhalefet milletvekilleri, güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarıldı. Bazı milletvekilleri güvenlik görevlilerine direnmeye çalıştı. Muhalefet partilerinin milletvekilleri daha sonra salonu terketti. Mecliste 3 tur oylamadan sonra Haşim Taçi, cumhurbaşkanı seçildi.

3 gündür protesto gösterileri düzenleyen muhalefet taraftarları ise, Haşim Taçi’nin cumhurbaşkanı seçilmesine karşı Kosova Meclis binası önünde gün boyu protesto eylemi düzenledi.



Kaynak: İHA