Gediz'de Eba Ve Etkileşimli Sınıf Yönetimi Semineri

Kütahya’nın Gediz ilçesinde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Projesi kapsamında “EBA V2 ve Etkileşimli Sınıf Yönetimi Uygulama Eğitimi” semineri düzenlendi.

Gediz'de Eba Ve Etkileşimli Sınıf Yönetimi Semineri
Gediz İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Aydın ve Şube Müdürü Sabri Gökbayrak koordinatörlüğünde Formatör Öğretmenleri Fatih Çığrıkçı ve Ahmet Akyol tarafından Gediz Mustafa Necib Alayeli (MNA) Anadolu Lisesi, Gediz Osman Gazi Anadolu Lisesi, Gediz Fen Lisesi ve Gediz Evliya Çelebi Anadolu Lisesi öğretmenlerine verilen seminerde, EBA V2 ve V Sınıf Uygulama Eğitimleri gerçekleştirildi.

Eğitim semineri hakkında bilgi veren Gediz İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Aydın, ilçedeki tablet bilgisayar seti dağıtılan Mustafa Necib Alayeli Anadolu Lisesi, Osman Gazi Anadolu Lisesi, Gediz Fen Lisesi ve Evliya Çelebi Anadolu Lisesi öğretmenlerine yönelik olarak EBA V2 ve V Sınıf Uygulama Semineri verildiğini söyledi.



İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Aydın, “Seminer çalışmasında Bilgisayar Formatör Öğretmeni Ahmet Akyol tarafından EBA V1 ve EBA V2 uygulamaları arasındaki farklılıklardan V2 ile beraber gelen raporlama ve analiz sistemleri anlatıldı. EBA V2 ile birlikte LMS diye isimlendirilen öğrenim yönetim sistemi üzerinden öğrencilere ödev, çalışma ve çoktan seçmeli test gönderilebileceğini, dokümanları tüm öğretmenler, zümremizdeki öğretmenler ve öğrencilerimize paylaşabileceğimizin üzerinde duruldu. Öğretmenlerin kullanımı için 10 GB’lık EBA Dosya bölümünün olduğu öğrenciler için ise 1 GB’lık alanın olduğu Ahmet Akyol tarafından ifade edildi. 8 Eylül 2015 tarihi itibariyle yayım hayatına başlayan V2’nin en büyük farklılığını öğrenim yönetim sistemi üzerinde oluşturduğu belirtildi. Seminer sunumunun ardından EBA V2 ve V sınıf uygulamaları uygulamalı olarak Fatih Projesi Eğitmeni Fatih Çığrıkçı tarafından gerçekleştirildi.

8 Eylül 2015 tarihinde V2 yayına başlayan ve farklılaşan ara yüzü ile EBA sitesi üzerinden açılarak Paylaşım, Portallar, EBA Ders modülleri üzerinde duruldu ve bu modüller açılarak örnek materyaller gösterildi. Paylaşım modülünde haber, görsel, ses, video paylaşabilecekleri; Portal modülünde EBA etkileşimli içeriklerine örnekler verildi.

EBA Ders modülünde öğretmenlerin kendi derslerine göre filtreleme yapıp istedikleri ders materyallerine kazanım bazlı, hazır ders akışı kullanabilecekleri veya kendi ders akışlarını oluşturabilecekleri ders materyaller bölümü; sınavlarım bölümü ile öğrencilere sınav gönderebilecekleri ve sınavlarının analiz sonuçlarını görebilecekleri veya kendileri isterlerse bir sınav oluşturup doğru seçeneklerini tespit edip öğrencilere, tüm öğretmenlere ve zümrelerine gönderebilecekleri LMS ortamının tanıtımı yapıldı. EBA sitesinden uygulamalı olarak gösterilen eğitsel içeriklerden sonra öğretmenlerimizi tabletlerle etkileşime girmelerini sağlamak için V sınıf uygulamasına geçildi. Etkileşimli tahtamıza V sınıf uygulamasına kurduktan sonra öğretmen tabletinden ayarlamalar yapıp dersi başlat seçeneği ile bir pin oluşturduk ve bu pin kodunu öğretmenlerimizden bu pin kodlarını tabletlerine girmelerini sağladık. V sınıf etkileşimiyle öğrencilere süresini bizim belirlediğimiz anlık oylama yapılabileceği, bir internet adresine seçtiğimiz öğrencileri yönlendirebileceğimizi, öğrenciye istediğimiz bir uygulamayı açtırabileceğimizi, uzaktan erişim seçeneği kullanılarak öğrencilere etkileşimli tahtayı kullanarak tahtaya hiç kalkmadan oturduğu yerde tahtayı kendi tabletinden yönetebileceğini, ekran yönetimi kullanılarak öğrencideki bir ekran görüntüsünü başka öğrencilere gönderebileceğimizi veya öğrencideki ekran görüntüsünü tahtaya aktarabileceğimizi, Vitamin ders içerikleri seçeneği kullanılarak vitamin tarafından hazırlanan kazanım bazlı ders içeriklerini tabletimize indirdikten sonra öğrencilere veya etkileşimli tahtaya gönderebileceğimizi, sınavlar bölümü ile öğrenciyi o anlık sınava alarak öğrencinin sınavı tabletinden çözülmesinin ve süre bitiminde sınav sonucunu, doğru, yanlış, net ve başarı oranlarını görebileceği bir analiz sonucunu görüntüleyebileceğimiz bir uygulamalar süreci gerçekleştirildi.

Süreç sonunda öğretmenler olarak üzerimizdeki eğitim sorumluluğunun arttığı ve teknolojiyi de sürece entegre etmemiz gerektiği kanısı oluştu. Bunun yanı sıra öğrenci tabletlerini kilitleme, aferin gönderme, öğrenciye mesaj gönderme gibi uygulamalara da yer verildi.

Öğretmenler çok güzel bir uygulama olduğunu belirttiler bu uygulamaları kullanmak için dersten önceki süreçte materyalleri iyi yapılandırıp dersin hangi sürecinde hangi uygulamayı kullanacağı üzerine ciddi bir hazırlığın yapılması gerektiği anlaşıldı. Her sürecin bir ölçme ve değerlendirmesi mutlaka olmalıdır ve eğitim sürecimizin sonunda da bir ölçme değerlendirme uygulaması kullanılarak öğretmenlerin cep telefonu ile belirttiğimiz pin kodunu girip çoktan seçmeli sınavımızı çözmelerini istedik. Sınavda ilgi çekici bir rekabet vardı. Uygulanan sınavda birinci olan öğretmenlerimize hediyelerini takdim ettik. Öğretmenlerimizin büyük ilgisini çeken verimli bir eğitim çalışması yapıldı” dedi.

(MA-EFE)
Kaynak: İHA