Toz Bulutları Gitti, Binlerce Kuş Geldi

Yaz aylarında tamamen kuruması nedeniyle toz bulutlarının oluştuğu Kırşehir'in Mucur ilçesindeki Seyfe Gölü Kuş Cenneti, son yağışların ardından su seviyesinin yükselmesiyle göçmen kuşların uğrak yeri oldu Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Çetiner: 'Göldeki su seviyesinin korunması için önerilen tedbirlerin, aksatılmadan uygulanmasını talep ediyoruz'.

Yazın tamamen kuruması nedeniyle toz bulutlarının oluştuğu Kırşehir'in Mucur ilçesindeki Seyfe Gölü Kuş Cenneti, su seviyesinin yükselmesiyle başta flamingo olmak üzere angut, turna, ördek ve diğer göçmen kuşların akınına uğradı.

Uluslararası Ramsar Sözleşmesi'nin yanı sıra Türkiye'de üç ayrı koruma sınıfına sahip ender sulak alanlardan Seyfe Gölü, güneyden kuzey bölgelere göç eden kuşlara ev sahipliği yapıyor.

Yaz aylarında gölün tamamen kuruması sonucu oluşan toz bulutu görüntüsü, Seyfe'nin su seviyesinin son yağışlarla yüzde 60'a ulaşmasıyla, yerini binlerce kuşun bulunduğu güzel manzaraya bıraktı.

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, gazetecilere yaptığı açıklamada, kuş cennetinin, geçen yılın son aylarında tamamen kuruduğunu söyledi.

Buradan alınan suyun en aza inmesi ve yağışların etkisiyle gölün su seviyesinin yüzde 60'lara yükseldiğine işaret eden Çetiner, bunun, göçmen kuşların konaklamasına vesile olduğunu belirtti.

Çetiner, şöyle devam etti:

'Şu anda binlerce flamingoyu görebiliyoruz. Yüzlerce angut, turna, ördek ve diğer yerel kuşlarımız mevcut. Bu güzelliklerin devam etmesini, bölgenin eski kötü günlerine dönmemesini istiyoruz. Gölgedeki su seviyesinin korunması için önerilen tedbirlerin, aksatılmadan uygulanmasını talep ediyoruz. Çorak toprak olduğu için tabanından su almıyor ve su vermiyor. Yüzey sularıyla beslenen sulak alanda az yağış bile gölün doluluk oranın yükselmesine neden olabiliyor.'

Geçen yıl göl kuruduğu için bölgede kuş bulunmadığını ifade eden Çetiner, bu yıl özelikle binlerce flamingonun Seyfe Gölü'ne renk kattığını anlattı.

Göldeki kuş hareketliliğinin devamı için bazı tedbirlerin alınması gerektiğine değinen Çetiner, şunları kaydetti:

'Alternatif yerler bulunarak Seyfe Havzası'ndan alınan içme suları durdurulmalı. Bölgede uygulanan ÇATAK projesinin devamı sağlanmalı. Teşvik alanı 3 bölüme ayrılarak, göle yakın yerlerde teşvik oranı artırılmalı. Havzadaki tarım alanlarında daha az su kullanımı sağlayacak ürün çeşidi teşvik edilmeli. Daha az su sarfiyatı ve daha fazla verim için vahşi sulama sistemi yasaklanıp, damlama sulama sistemi tanıtılmalı ve teşvik edilmeli. Derin kuyulardan alınan su miktarı kontrol altında tutularak, havzadaki seviyeye göre su verilmeli.'

Tarihi İpek Yolu'nda bulunan Seyfe Gölü Kuş Cenneti, 187 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapması, dünyada nesli tükenmekte olan 27 kuş türünü bünyesinde barındırması ve endemik bitkileriyle biliniyor.
Kaynak: AA