Otomotiv Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Önen Açıklaması

'Otomotiv hem üretim hem de satışı gelişmiş ülkelerde değil daha ziyade gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşecek' 'Serbest ticaret anlaşmaları bizim sektörümüzün dikkate alması gereken en önemli konulardan bir tanesi. Bunların dışında kaldığımız zaman bugünkü üstünlüğümüzü sadece otomotivde değil tüm ihracat ürünlerindeki üstünlüğümüzü, bir daha toparlayamayacak şekilde kaybederiz'

Otomotiv Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, 'Otomotiv hem üretim hem de satışı gelişmiş ülkelerde değil daha ziyade gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşecek' dedi.

Önen, Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği'nin (BUSİAD), düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada otomotiv sektörünün ve üretiminin azalma trendini çoktan geçtiğini belirtti.

Sektörün satış ve üretim bazında artış gerçekleştireceğinin kesin olduğunu vurgulayan Önen, 'Uzmanların yaptığı değerlendirmeler bunlar. Ama bundan daha enteresan olan gelişme, bu artış, gelişmiş otomotiv ülkelerinde değil, hem satış hem de üretim adetleri bazında gelişmekte olan ülkelerde olacak. Otomotiv hem üretim hem de satışı gelişmiş ülkelerde değil daha ziyade gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşecek' diye konuştu.

İran'ın teknolojik yatırımlarda geri kalmasından ve dünyadaki gelişmelerden bahseden Önen, şunları söyledi:

'İran çok önemli, onun bugüne kadar teknolojik yatırımlarda ne kadar geri kaldığını biliyoruz. Şimdiki duruma göre de aç vaziyette ve bölgede çok ciddi yatırımları çekecek bir kapasitede. Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan gibi ülkeler otomotivde bizim için çok ciddi bir tehdit. İşçilik yönünden baktığınızda da lojistik yönünden baktığınızda da tehdit. Jaguar, Land Rover kararı vardır, 800 milyon poundluk yatırımı biz geçtiğimiz aylarda Slovakya'ya kaybettik. Bunu da bir düşünelim, her şeyimiz çok güzel gidiyor ama neden bu hale geldik? Neticede bu tür ülkeler gelecekte bizim için ciddi bir tehdittir. Aynı şeyi Kuzey Afrika ülkeleri için de söyleyebiliriz. Yine lojistikleri, teknolojiye, tekniğe açlıkları ve verdikleri teşviklerin mükemmelliklerinden ötürü, Fransa, İtalya gibi ülkelerin ciddi yatırımlar yaptıklarını, sektörün ve yan sanayinin ciddi geliştiği yerler olamaya başladı Kuzey Afrika.'

- 'Serbest ticaret anlaşmalarını dikkate almalıyız'

Önen, Çin'in Afrika'daki yatırımlarının ne kadar arttığını ve neredeyse burayı parselleyerek, zengin kaynaklarına göz koyduğunu aktararak, önümüzdeki dönemde buna dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bunların dışında serbest ticaret anlaşmalarının otomotiv sektörü için önemini aktaran Önen, 'Serbest ticaret anlaşmaları bizim sektörümüzün dikkate alması gereken en önemli konulardan bir tanesi. Bunların dışında kaldığımız zaman bugünkü üstünlüğümüzü sadece otomotivde değil tüm ihracat ürünlerindeki üstünlüğümüzü, bir daha toparlayamayacak şekilde kaybederiz' dedi.

- Alternatif yakıt ve enerji kaynağı

Önen, sektördeki teknolojik gelişmelerin, alternatif enerji kaynaklarına verilen önem doğrultusunda devam edeceğine işaret etti.

Özellikle elektrikli otomobillerin üretiminin ve bu otomobillere talebin gün geçtikçe arttığından da söz eden Önen, şunları kaydetti:

'Alternatif yakıt ve enerji kaynaklarına verilen hat safhada. İçten yanmalı motorlardaki yeni teknolojiler, biliyorsunuz bir marka neredeyse, 1 buçuk 2 tonluk araçlara 1 litrelik motor koymaya başladı, bu benzinli yeni motorları. Bu da bu teknolojinin nerelere gittiğinin, nasıl limitleri zorladığının göstergesi. Baktığınızda elektrikli hibrit, yarı hibrit araçlar bu teknolojinin ve sektördeki gelişmelerin geleceğini oluşturacak.'
Kaynak: AA