Çam Kese Böcekleriyle Mücadele

Tekirdağ Orman İşletme Müdürlüğü’nün başlattığı Süleymanpaşa ilçe sınırlarındaki ormanlık alanlarda ve Namık Kemal Üniversitesi’nin yanındaki Atatürk Ormanı’nda çam ağaçlarına arız olan çam kese böceği ile mücadele çalışmaları devam ediyor.

Çam Kese Böcekleriyle Mücadele
Tekirdağ Orman İşletme Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, kimyasal ilaçların çevreyi kirletmesi, faydalı böcek, arı ve kuşlarla diğer canlıları öldürmesi nedeniyle ilaçlı kimyasal mücadele yöntemleri yasaklandı. Havadan kimyasal mücadele doğaya olan zararları nedeniyle yapılmadığı belirtilen açıklamada, ayrıca yerleşim merkezlerinde havadan kimyasal ilaçlamanın uygun olmadığı ifade edildi. Kimyasal mücadele dışında mekanik ve biyolojik mücadele yöntemlerinin uygulandığı çalışmalar, en geç bir ay içinde bitirileceği aktarıldı.

FAYDALI BÖCEKLERLE MÜCADELE

Mücadele kapsamında ağaçların yan dallarındaki tırtıllı keseler toplanarak yapılan biyolojik mücadele adacıklarında kese böceklerini yiyen faydalı böceklerin tüketimine sunulduğu, bu şekilde faydalı böceklerin çoğalmasıyla zararlı kese böceklerin de doğal yollarla sahadan uzaklaştırılacağı belirtildi. Erişilemeyen yüksek dallardaki sürgünler vinç kiralanarak vinçle toplatılmaya devam edildiği ve doğaya uygun olan mücadelenin biyolojik mücadele olduğu belirtildi

Açıklamada, çam kese böceklerinin ağaçları kurutmadığı, Atatürk Ormanı’na her yıl çam kese böceği musallat olduğunu, ancak yapılan çalışmalarla bu böceklerin minimum seviyede tutulduğu bildirildi.

Bu yıl hava şartlarına da bağlı olarak böcek yoğunluğunun biraz fazla olduğu ifade edilen açıklamada, Çam kese böceği nedeniyle ağaçların kurumadığını, ancak bu böceklerin ağaçların ibrelerini yemek suretiyle ağaçları zayıf düşürebildiğini büyümeyi yavaşlattığını ve ağaçların kurumuş gibi görünmesine sebep olduğu kaydedildi.

Bu doğrultuda çam kese böcekleri ile mücadele, kimyasal yolla olmasa da doğal yollarla devam edeceği bildirildi.

Kaynak: İHA