Kafkas Kartalı Şeyh Şamil Bağcılar'da Anıldı

Kafkas Kartalı Şeyh Şamil, Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen programda anıldı. Kafkas Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı M.Nüzhet Çetinbaş’ın Şeyh Şamil’in hayatını anlattığı anma programına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Kafkas Kartalı Şeyh Şamil Bağcılar'da Anıldı
Kafkas Kartalı Şeyh Şamil, Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen programla anıldı. Moderatörlüğünü Ali Yandır’ın yaptığı programa konuşmacı olarak Kafkas Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı M.Nüzhet Çetinbaş katıldı.

Şamil’in, 1793’te dünyaya geldiğini belirten Çetinbaş, o dönem İmam Mansur öncülüğünde ayaklanan Çerkezler büyük zulümlere maruz kaldı. Bu büyük ayaklanma 8 yıl sürdü. Ancak İmam Mansur, esir alındıktan sonra işkence yapılarak şehit edildi” dedi.

“ANNESİNİN YERİNE 100 KIRBAÇ YEDİ”

Şamil’in başlattığı Müridizm Hareketi’nin önemine dikkat çeken Çetinbaş, bu sistemde ağır hasta ya da yaralı olunması halinde bile Rus doktora tedavi olunmaması ve Ruslarla müzakere yapılmaması kuralının katı şekilde uygulandığını anlattı. Nüzhet Çetinbaş, işkence yapan iki kişi ile konuştuktan sonra müzakare yapılması teklifinde bulunan annesinin dahi cezalandırıldığını belirterek, “Şamil, varisi olarak annesinin yerine 100 kırbaç yemiştir" şeklinde konuştu.

Şamil’in 200 bin kişilik Rus ordusuna karşı 15 bin kişiyle mücadele verdiğini ifade eden Çetinbaş, "Bu savaşta mızrak ile yaralandı ve bir çoban tarafından kaldırıldığı mağarada 50 gün koma halinde kalıyor. 50 gün ortada gözükmüyor. O dönemin en ünlü hekimi Abdülaziz Efendi tedavi ediyor. Annesi yanına getiriliyor. Gözlerini açtığında ‘ana ikindi namazı geçti mi? diye soruyor. Çünkü o ikindi vakti yaralandıktan sonra bayılmıştı" diye konuştu.

“SEYİTLERİN KOLLARINDA VEFAT ETTİ”

Şamil’in bir yıl İstanbul’da kaldıktan sonra 1870’de gittiği hacda büyük ilgi gördüğünü dile getiren Nüzhet Çetinbaş, "Onu görmek isteyenler izdihama sebep oldu. Bağımsızlık mücadelesi veren Şamil’i görmek için akın akın Kabe’ye geldi vatandaşlar. Cezayirli Şeyh Abdülkadir Hazretleri de onların arasında yer alıyordu.Medine’ye geçtiğinde de Peygamber Efendimizin akrabaları tarafından ağırladı. Ona, Peygamber Akrabası unvanı verildi.

Halsiz ve çok yorgun olan Şamil, 1871’de bir sabah namazı sonrası seyitlerin kollarında vefat etti. Sahabelerin olduğu mezara defnedildi" ifadelerini kullandı.

“RUSLAR MÜSLÜMAN SOYKIRIMI YAPTI”

Kuzey Kafkasya’da Cevher Dudayev ile Şamil Basayev’in onun yaktığı meşalenin devamını sürdürdüklerini anlatan Çetinbaş, “Hala ateş çemberi içindeki Kafkasya İslami hareketlerin odak noktasıdır. Dağıstan ve Çeçenistan’daki Müslümanları ezen Rusya, bugün de yine aynı tavrını ortaya koyuyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA