Dünyanın en prestijli üniversiteleri, Eurıe Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'nde buluştu

Dünyanın dört bir yanından gelen en prestijli üniversiteler, Eurıe Avrasya Yükseköğretim Zirvesi’nde buluştu. Türkiye’de 120 bin uluslararası öğrenci olduğunu belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Avrasya Üniversiteler Birliği-EURAS’in Kurucusu Dr. Mustafa Aydın, “En çok öğrenciyi Amerika’ya yolluyoruz. Şu anda Amerika’da uluslararası öğrenci sayılarına baktığımız zaman ilk 5 sıra içerisinde Türkiye yer alıyor” dedi.

Dünyanın en prestijli üniversiteleri, Eurıe Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'nde buluştu
Kuruculuğunu ve Genel Başkanlığını İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın’ın yürüttüğü Avrasya Üniversiteler Birliği-EURAS ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) koordinesinde çalışmaları yürütülen “EURIE AVRASYA" Yüksek Öğretim Zirvesi” onlarca ülkeden yüzlerce üniversiteyi ağırlıyor. Türkiye’yi standları ve akademik çalışmalarıyla 50’nin üzerinde devlet ve vakıf üniversitesi temsil ederken , 40’a yakın ülkeden 200 civarında üniversite zirveye katılarak stand açtı.

DÜNYANIN 4’ÜNCÜ BÜYÜK YÜKSEKÖĞRETİM ZİRVESİ, DÜNYAYI AĞIRLADI

Haliç Kongre Merkezi ‘nde düzenlenen dünyanın 4’üncü büyük Yükseköğretim zirvesine Filipinler Yükseköğretim Bakanı Dr. Patricia B. Licuanan, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Safa Kapıcıoğlu, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Avrasya Üniversiteler Birliği- EURAS ‘ın Kurucusu Dr. Mustafa Aydın, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan , Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın yanı sıra dünya üniversitelerinin temsilcileri ile çok sayıda akademisyen katıldı.

Zirvede yapılan açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri üniversite standlarını gezerek bilgi aldı.

40’A YAKIN ÜLKEDEN 200 ÜNİVERSİTE STAND AÇTI


Küresel eğitim sorunlarının ele alındığı zirvede, konuşmacılar eğitim dünyasının gündemini , yeni eğitim modellerini, eğitim sorunlarını ve çözümlerini değerlendirdi. Zirve kapsamında açılan fuarda, aralarında İtalya , Filipinler, Ürdün , Lübnan Avustralya, Hollanda’dan üniversiteler, İran, Azerbaycan , Kırgızistan’ın lider eğitim kurumları,ABD , Avrupa ve Uzakdoğu’nun en başarılı 200 üniversitesinin açtığı standlar ziyaretçileri karşılıyor.

“TÜRKİYE’DE 120 BİN ULUSLAR ARASI ÖĞRENCİ VAR”


İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın ise yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin Yükseköğretim’de çok büyük bir sıçrama yaptığını ifade ederek, “ Bir gerçek var siyasi mülahazalardan dolayı Orta Doğu’dan, Uzak Doğu’dan, Kafkaslardan ve Karadeniz’in kuzeyindeki ülkelerle iş birliğinden hep imtina edildi. Oysa ki eğitimin, dini ve siyaseti olmaz eğitim evrenseldir. Son 10 yılda yaptığımız çalışmalarla Türk eğitim sistemini bir cazibe merkezi haline getirmek için çok ciddi bir çalışma içine girdik. Burada da Avrasya Üniversiteler Birliği çok önemli bir rol oynadı. Hemen akabinde DEİK bünyesinde kurulan Eğitim Ekonomisi İş Konseyi bu çalışmalara destek verdi. Uçbey olarak nitelendirdiğimiz üniversitelerin uluslararası ofisleriyle beraber her yıl ortalama 100’e yakın etkinlik yaptık. Bugün Türkiye’de 120 bin civarında uluslararası öğrenci var. Evrensel ve uluslararası düşünüyorsanız; uluslararası mantığınızı yerleştirmek zorundasınız” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE EN ÇOK AMERİKA’YA ÖĞRENCİ YOLLUYOR”

Türkiye’nin yurt dışına gönderdiği öğrencilerle bilgi transferinin sağlandığını söyleyen Dr.Aydın, “Dünyadaki 200’den fazla üniversiteyi buraya davet ettik. bin 500’den fazla akademisyen burada. 400’den fazla da iş görüşmesi yapılacak burada. Bütün bu çalışmalarla Türk Yükseköğretimini hem dünyada bir cazibe merkezi haline getirmek hem de Avrasya coğrafyasında barışın, refahın, kardeşliğin merkezinin Türkiye olduğunu vurgulamak için bütün bu çalışmalara önderlik yapıyoruz. Gerçekten de çok başarılı. İnşallah bu sayı gelecek yıllarda daha çok artacak hem bu katılım ve işbirlikleri de başka bir noktaya taşınacaktır. Dünyanın her yerinden teknolojiyi transfer etmek ve bilgiyi transfer etmek için insanlar yarış halindedir. Biz de ciddi şekilde yurt dışına öğrenci yolluyoruz ki en çok öğrenciyi Amerika’ya yolluyoruz. Şu anda Amerika’da uluslararası öğrenci sayılarına baktığımız zaman ilk 5 sıra içerisinde Türkiye yer alıyor. Öğrencilerimiz Amerika’ya öğrenci yollamaya devam etmeli çünkü oradaki bilgi akışını sağlamaya devam etmeliyiz” dedi.

ÜNİVERSİTELERİN TOPLAM SAYISI 193’E ULAŞTI

Türkiye’nin her ilinde üniversite olduğunu belirten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Üniversitelerimizin toplam sayısı da 193’e ulaştı. Nasıl eskiden Türkiye’den yurt dışına öğrenciler gidiyor, orada eğitim alıp ülkemize tekrar dönüyorlardı şimdi de bizim arzumuz dışarıdan öğrencileri aynı şekilde ülkemize gelmesi. Hakikaten üniversitelerin kalitesi arttığı müddetçe biz daha çok öğrenciyi kabul edip alabileceğimizi düşünüyoruz. Bugün Türkiye’de hem kendi hem de yurt dışı öğrencilerimiz açısından oldukça güzel bir ortam oluştu. Bizim DEİK bünyesinde kurmuş olduğumuz eğitim ekonomisi iş konseyi de bu amaca hizmet ediyor. Biz elimizden geldiği kadar ülkemizi ve üniversitemizi tanıtmak amacıyla bu Avrasya Yükseköğretim Zirvesi’nin bir parçası olduk. Umarız tüm ülkemize hayırlı sonuçlar getiren bir çalışma olur” ifadelerini kullandı.

“ÜLKEMİZ EĞİTİM ÜSSÜ HALİNE GELECEK”

Türkiye’deki üniversitelerin eğitim kalitesinin arttığını ifade eden Vardan, “Dünyadaki en iyi üniversiteler,Yükseköğretim’de en başarılı olan ülkeler hepimizin açıkçası rakibi. Bizim onları da yakalayabilmemiz ve geçebilmemiz gerekiyor. Zaten bu ölçüde de Türkiye’ye gelen öğrenci sayısında ciddi anlamda artış olacaktır. Bu sayı bakımından artışı yakalamış vaziyetteyiz. Sıra kaliteyi de istenen seviyeye getirmekte. Bunu başardığımız zamanda göreceksiniz ki Türkiye’nin dışarıdaki eğitim merkezi olma hadisesinde ciddi olarak artış olacak. Ülkemizde bir üs haline gelecek” diye konuştu.

Kaynak: İHA