Avrasya Yükseköğretim Zirvesi

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Erdem: '20022003'te toplam öğretim elemanı sayısı 76 bin iken 2015'te bu rakam 150 bine ulaştı. Okullaşma oranı artarken, yüksek öğretim de bu artıştan payını aldı. 2015'te üniversite öğrencisi sayısı 6 milyon 62 bin 886’ya ulaşmıştır' YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu: 'Şu anda sistemimize kayıtlı uluslararası öğrenci sayımız 98 bin 879’a ulaştı'

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, '2002-2003'te toplam öğretim elemanı sayısı 76 bin iken 2015'te bu rakam 150 bine ulaştı. Okullaşma oranı artarken, yüksek öğretim de bu artıştan payını aldı. 2015'te üniversite öğrencisi sayısı 6 milyon 62 bin 886’ya ulaşmıştır' dedi.

Erdem, Haliç Kongre Merkezinde başlayan Avrasya Yükseköğretim Zirvesinin açılışında, son 15 yılda okul öncesinden yükseköğretime kadar Türkiye'deki eğitim sisteminde önemli yenilik ve gelişmeler yaşandığını anlattı.

Bunun kararlılıkla devam edeceğini, yüksek öğretimdeki akademisyen sayısında son yıllarda büyük artışlar yaşandığını, 2003'te 76 yüksek öğretim kurumu varken bu sayının 193’e yükseldiğini dile getiren Erdem, 'Yüksek öğretimde okullaşma oranı 2002'de yüzde 14,65 iken, bu oran yüzde 40'lara yükselmiştir. 2002-2003'te toplam öğretim elemanı sayısı 76 bin iken 2015'te bu sayı 150 bine ulaştı. Okullaşma oranı artarken, yüksek öğretim de bu artıştan payını aldı. 2015'te üniversite öğrencisi sayısı 6 milyon 62 bin 886’ya ulaşmıştır. Bunun 342 bini yüksek lisans, 78 bini doktora öğrencisidir' diye konuştu.

Yurtdışı burs durumunu iyileştirme konusunda sürekli çalışmalar yaptıklarını, 2013'e kadar daha çok ABD ve Batı'ya öğrenci gönderilirken, artık dünyanın hemen hemen tüm bölgelerine öğrenci gönderildiğini aktaran Erdem, şunları kaydetti:

'Bakanlık olarak çalışmalara devam ediyoruz. Talep ve arza uygun politikaları ele alan bir Yükseköğretim Planlama Kurulu oluşturulacak. Yeni kurulacak üniversiteler için öğrenci ve öğretim elemanı sayısıyla fakültelerin doluluk oranı gibi konularda bir mekanizma geliştirilecek. Uluslararası rekabeti arttırmak için üniversitelerin daha fazla yabancı öğrenci kabul etmeleri ve yabancı üniversitelerle daha fazla işbirliği yapma imkanı arttırılacak.'

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu da uluslararası ilişkilerin ve buna bağlı yüksek öğretim oluşturmanın öneminin daha da artacağını, bu kapsamda yeniliklere devam edeceklerini aktardı.

İlk kez tıp ve hukuk programları için alanlara özgü başarı sıralaması şartı getirildiğini, gelecek yıl bu düzenlemenin mühendislik ve mimarlık alanları için de uygulanmasının planlandığını belirten Kapıcıoğlu, üniversitelerde çeşitlilik ve misyon farklılığına gidilmesine yönelik planlama çalışmaları da yaptıklarını söyledi.

Kapıcıoğlu, 'Meslek icrasına yönelik alanlarda mezuniyet sonrası yeterlilik sınavı düzenlemesine yönelik yasal düzenleme çalışmaları devam ediyor. Uluslararası öğrenci sayıları çok önemli bu alanda. Şu anda sistemimize kayıtlı uluslararası öğrenci sayımız 98 bin 879’a ulaştı. Tabii 6 milyona baktığımızda bu sayı yeterli değil. Bunun arttırılması için gerekli çalışmaları yapmaya devam edeceğiz' diye konuştu.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajı

Zirvede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen mesaj da okundu.

Erdoğan, zirvenin başarılı geçmesini temenni ettiği mesajında şunları kaydetti:

'Türkiye eğitim için yurt dışına öğrenci gönderirken, bugün dünyanın dört bir yanından öğrencilerin geldiği, eğitim aldığı, birikimlerini paylaştığı bir ülke haline geldi. Ülkemiz artık bölgesinde eğitim merkezi olma yolunda çok önemli adımlar atmış, bölgesinde adeta bir eğitim üssüne dönüşmüştür. Eğitim alanında yaptığımız yeni reformlarla birlikte ülkemizdeki üniversitelere yabancı öğrencilerin ilgisi de her geçen gün artıyor. Günümüzde, teknolojinin her geçen gün geliştiği, iletişim ve ulaşım imkanlarının artması sonucu uluslararası öğrenci hareketliliğinin hızla arttığı görülmektedir. Ülkemiz yüksek öğretim sektörünün dünyaya tanıtılması, Türkiye’nin bu sektörde bir cazibe merkezi haline getirilmesi ve akademik işbirliklerini arttırılmasıyla birlikte yabancı öğrencileri ülkemize çekmek ve bu amaca gerçekleştirilecek bu zirvenin ülkenizdeki üniversitelere benzersiz faydalar sunacağına inanıyorum.'
Kaynak: AA